0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăGDPRBolnavii de cancer vor rămâne de la 1 august fără tratamentul salvator

Bolnavii de cancer vor rămâne de la 1 august fără tratamentul salvator

Un număr de 100.000 de pacienţi bolnavi de cancer vor rămâne de la 1 august fără tratamentul salvator susţin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABAC), potrivit Agerpres.

Potrivit acestora, măsura Ministerului Sănătăţii de a reduce preţul medicamentelor de pe lista C2 şi a Guvernului de a limita numărul pacienţilor trataţi se va răsfrânge direct asupra bolnavilor de cancer.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer îşi exprimă îngrijorarea faţă de recenta măsură a Ministerului Sănătăţii, care reduce preţurile la medicamentele din programele naţionale cu 15%.

Pentru bolnavii de cancer reglementarea adusă de autorităţi este departe de a fi o bucurie, întrucât această măsură va produce efecte catastrofale pentru cei 100.000 de pacienţi cu această afecţiune.

Reprezentanţii federaţiei susţin că medicamentele vitale vor dispărea din farmacii, pentru că se va dezvolta comerţul paralel. „Ne confruntăm deja cu efectele măsurii celui mai mic preţ – comerţul paralel de medicamente. O altă reducere a preţului cu 15% va duce la dispariţia totală a acestora de pe piaţă. Ne-am fi bucurat şi am fi felicitat Ministerul Sănătăţii pentru măsurile luate, dacă am fi avut o certitudine că ne vom găsi medicamentele la timp, fără a amâna tratamentele sau fără a deveni un număr pe o listă de aşteptare. Vom fi obligaţi să ne întrerupem tratamentele şi alternativa este continuarea tratamentului cu medicamente de acum 20 de ani, care nu au aceleaşi efecte dovedite” spune preşedintele Federaţiei Cezar Irimia.

În fiecare an în România apar în medie 3.000 de bolnavi de cancer. Aceştia vor suporta direct consecinţele noilor măsuri – întrucât preţurile se vor micşora şi medicamentele vor dispărea. Reprezentanţii FABC afirmă că se pregăteşte o hotărâre din partea Guvernului care va fi implementată până la 1 august potrivit căreia nu se va mai permite creşterea numărului de pacienţi trataţi decât dacă aceste costuri vor fi suportate de către terţi.

În această situaţie, reprezentanţii federaţiei spun că pacienţii nu vor putea decât să spere că vor ajunge să aibă un loc pe listele Programului Naţional, după ce un alt pacient va „părăsi” lista. Aceştia menţionează că viaţa acestor bolnavi a fost în pericol încă de la 1 aprilie, de când tratamentele injectabile au fost interzise spre comercializare în farmaciile cu circuit deschis, iar farmaciile de spitale încă nu au medicamente pe stoc pentru ei.

FABC face apel la autorităţile române să se gândească încă o dată la consecinţele pe care măsurile în curs de adoptare le pot avea asupra pacienţilor români.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă