6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăGDPRBărbaţii, atacaţi de bolile femeieşti!

Bărbaţii, atacaţi de bolile femeieşti!

Dacă un bărbat trecut de 40 de ani e morocănos şi îţi spune că are bufeuri, gândeşte-te de două ori înainte să începi să râzi. Menopauza, deşi pare strict o problemă a femeilor, afectează mii de bărbaţi, iar simptomele sunt la fel de severe. În plus, cancerul de sân sau migrenele sunt alte afecţiuni pe care le pot avea toate persoanele, indiferent de sex, scrie Daily Mail.

 

Menopauza

Când Bob Arnold, consultant în educaţie, a ajuns la vârsta de 52 de ani, a început brusc să aibă toane, să fie morocănos şi să se simtă obosit constant.

„Întotdeauna am fost destul de jovial şi am avut foarte multă energie, deci stările acelea chiar nu mă caracterizau. În plus, aveam bufeuri, oriunde, oricând, şi ţineau cam cinci minute de fiecare dată. Prima oară când le-am simţit am crezut că sunt simptomele unei răceli”, îşi aduce aminte Bob.

Bob a început să ia în greutate. S-a îngrăşat 25 de kilograme în doi ani, în special în jurul abdomenului, la un moment dat ajungând chiar să cântărească aproape 130 de kilograme, la 1,90 metri.

„Eram tot timpul furios şi soţia mea, Chris, spunea că mă enervam din orice şi devenise dificil să trăiască cu mine. La început am pus totul pe seama îmbătrânirii, dar după şase luni mă simţeam atât de rău, încât am fost la doctor. Mi-au făcut analize pentru tot felul de afecţiuni, de la probleme tiroide la diabet, dar rezultatele au fost negative”, a spus Arnold.

„Apoi am citit într-un ziar despre efectele nivelului scăzut de testosteron şi mi-am dat seama că am majoritatea simptomelor, în afara apetitului sexual scăzut. I-am arătat doctorului meu articolul de câteva ori, dar a fost neîncrezător. Până la urmă a acceptat totuşi să mă testeze”, şi-a amintit Arnold.

Rezultatele au arătat că nivelul lui era sub limita normală şi i s-a prescris un tratament hormonal. „În câteva luni, mi-a revenit energia, mi-au trecut toanele şi bufeurile. Am început din nou să mă ocup de grădinărit, să plimb câinii şi să înot”, a spus consultantul.

Unii bărbaţi experimentează probleme hormonale la vârsta de mijloc. Poate că „menopauza masculină” nu este un termen potrivit, dar simptomele pe care le trăiesc pot fi la fel de severe ca şi cele de care suferă femeile.

Acest lucru a fost confirmat de o cercetare publicată în Jurnalul de medicină New England. În studiu s-a arătat că unii bărbaţi trec printr-o scădere dramatică a nivelului de hormoni la vârsta de mijloc, cu simptome precum dispoziţii schimbătoare, bufeuri, pierderea apetitului sexual, creşterea în greutate, căderea părului, depresie şi oboseală accentuată.

„Este important ca bărbaţii care au aceste simptome, în special libidou scăzut şi probleme de erecţie, să îşi testeze nivelul de testosteron”, a spus Thomas Ulahannan, doctor endocrinolog la Spitalul Gloucester Royal.

„Deşi afectează doar un procent mic din populaţie, probabil în jur de 2% din bărbaţii de peste 40 de ani, 200000 de bărbaţi din Marea Britanie suferă de această afecţiune. În ciuda acestui fapt, mai puţin de 50000 de bărbaţi fac tratament hormonal, deci sunt mulţi care probabil au aceste simptome, dar nu sunt trataţi”, a spus Ulahannan.

De fapt, „menopauza masculină” reprezintă o sumă de aşa-zise afecţiuni medicale „feminine”, care pot afecta şi un număr semnificativ de bărbaţi. Acest lucru nu înseamnă că organismul bărbaţilor s-a „feminizat”. Se pare că aceştia au suferit dintotdeauna de aceste afecţiuni, dar fie lipsa de cunoştinţe a doctorilor în acest domeniu, fie jena bărbaţilor de a căuta ajutor medical, i-a obligat să sufere în tăcere.

„Cu toate că mai multe femei decât bărbaţi au aceste simptome, rezultatul în cazul bărbaţilor cu această afecţiune poate fi mai grav, pentru că este mai puţin probabil să fie diagnosticaţi şi trataţi din timp, precum sunt femeile”, a spus Ian Banks, profesor la Institutul European de sănătate masculină din cadrul Universităţii Leeds. Motivele sunt complexe, inclusiv faptul că bărbaţii au fost crescuţi şi încurajaţi să nu se plângă despre sănătatea lor.

Migrenele

20 de procente dintre femei şi unul din zece bărbaţi suferă de migrene. Cele feminine sunt în general produse de ciclul hormonal, dar ambele sexe pot avea aceste dureri şi din cauza altor factori, cum ar fi stresul, săritul peste mese, deshidratarea sau un nivel scăzut de serotonină în creier.

„Din păcate, migrenele nu sunt intotdeuna diagnosticate în rândul bărbaţilor”, a spus Mark Weatherall, neurolog la Clinica Prinţesa Margareta din Londra, specializată în migrene. Spre exemplu, raportul femei-bărbaţi în clinicile specializate este de patru la unu.

Încă există percepţia că migrenele sunt doar o problemă feminină, dar pot afecta şi un număr foarte mare de bărbaţi, iar durerile sunt la fel de severe. Am avut pacienţi cu migrene care şi-au pierdut joburile pentru că şi-au luat foarte multe zile libere”, a spus neurologul.

„E păcat că mulţi bărbaţi nu merg la doctor când au dureri de cap- cei mai mulţi încearcă să se trateze singuri, cu analgezice. Paracetamolul şi aspirina ajută, dar e posibil şi să nu aibă efect, iar în acel moment pacientul ia doze din ce în ce mai mari şi poate să dezvolte o durere de cap provocată de supradoza de medicamente. Chiar şi când merg la doctor, sunt mai predispuşi la o diagnositcare greşită, cum ar fi durerea de cap din cauza tensiunii”, a spus Weatherall.

Simptome: o durere pulsatilă într-o parte a capului, tulburări vizuale, precum flashuri luminoase intense, greaţă, sensibiltate la lumina şi sunete, înţepenirea gâtului şi a umerilor, furnicături la nivelul membrelor şi probleme de concentrare.

Tratamente: antidepresivele şi betablocantele, prescrise pentru a preveni atacurile şi un grup de pastille cunoscute sub numele de triptani- eficienţi în înlăturarea greţurilor, vărsăturilor, fotofobiei şi intoleranţei la zgomote care acompaniază atacul migrenos.

Cancerul la sân

Cancerul la sân este considerat o boală care afectează femeile, dar 300 de bărbaţi britanici sunt diagnosticaţi cu această afecţiune în fiecare an, iar 69 mor din această cauză, comparativ cu 59, care mor de cancer testicular.

„Unele dintre cauzele cancerului la sân la bărbaţi sunt foarte asemenatoare cu cele ale femeilor. Genetică şi obezitatea, de exemplu, joacă un rol important”, a spus Anthony Swerdlow, profesor la Institului de cercetare a cancerului din Anglia.

„Totuşi, s-au făcut puţine cercetări pe cancerul la sân masculin, deci încă avem informaţii incomplete”, a spus el.

Factorul genetic este considerat a fi responsabil de 10-20 la sută din cazurile de cancer la sân în rândul bărbaţilor, dar contează doar în 5-10 la sută din cazuri, la femei.

Simptome: Un nodul la piept, de obicei nedureros. Scurgeri la nivelul mamelonului, care pot conţine sânge, umflarea sânului, noduli sub braţ sau retractarea mamelonului.

Tratament: Operaţie de îndepărtare a nodulului sau a sânului(mastectomie), chimioterapie şi/sau radioterapie, plus tratament timp de cinci ani cu Tamoxifen, pentru a preveni revenirea bolii.

James Corey, manager al unui magazin Marks&Spencer de lângă Belfast, Irlanda de Nord, a simţit un nodul mic în sânul său drept, în timp ce făcea duş.

„Se simţea neobişnuit, dar nu m-am gândit că ar putea fi cancer la sân. Chiar dacă mama mea a murit din această cauză la 57 de ani, nu m-am gândit niciodată că mi s-ar putea întâmpla mie”, a spus Corey, în vârstă de 52 de ani.

Pe parcursul următoarelor şase luni, bărbatul se simţea epuizat. „Am dat vina pe volumul mare de muncă de la serviciu dinainte de Crăciun, dar oboseala tot nu dispărea. În februarie, i-am spus soţiei, mai ales că nodulul crescuse. M-a convins să merg la doctor. Doctorul meu de familie mi-a dat trimitere la biopsie, şi o săptămână mai târziu mi s-a spus că am cancer la sân şi am nevoie de o mastectomie, apoi de radioterapie. Am fost şocat, la fel ca şi familia mea- cele trei surori ale mele s-au gândit că au un risc crescut de cancer de sân din cauza mamei, dar nu s-au aşteptat ca un bărbat din familie să facă această boala”, a spus Corey.

După tratament, Corey a făcut timp de cinci ani tratament cu Tamoxifen. „Mi-am revenit complet şi mă consider norocos. Bărbaţii ar trebui încurajaţi să îşi verifice eventualii noduli- chiar dacă cancerul de sân la bărbaţi este neobişnuit”, a spus Corey.

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecţiune în care structura de fagure a osului devine poroasă, fragile şi predispusă la fracturi. Deşi este asociată cu femeile, pentru că una din două face această boală după 50 de ani, afectează şi unul din cinci bărbaţi.

Deseori este diagnosticată mai târziu în rândul bărbaţilor, spune Roger Francis, profesor la Societatea naţională de osteoporoză. „Factorii de risc includ istoria familiei şi nivelul scăzut de testosteron. Totuşi, în 45 la sută din cazuri, nu există nici o cauză evidentă”.

Simptome: fracturi, în special la încheietura mâinii, a şoldului şi coloanei vertebrale, dar şi dureri de spate, associate cu pierderea în greutate.

Tratament: calciu şi vitamina D, dar şi medicamente din grupul bisfosfonaţilor.

Bob Rees, de 53 de ani, s-a prăbuşit din cauza durerii în vacanţă. „Dansam cu soţia mea, Jean, în Republica Dominicană, şi în momentul imediat următor am simţit ca şi cum fi primit un glonţ cap”, îşi aminteşte el.

De fapt, Rees îşi fracturase coloane vertebrală. Timp de nouă luni, i s-a spus că are cancer osos, care i-a cauzat ruptura vertebrelor. „Aveam 43 de ani şi jucam rugby, deci doctorii nu şi-au închipuit că aş putea avea osteoporoză. Când am fost diagnosticat, m-am simţit uşurat pentru că cel puţin nu era cancer, dar, de fapt, este foarte dureros şi încă iau morfină, după 10 ani, plus că am scăzut 13 centimetri în inaltime”.

„Este nevoie de o mai mare conştientizare a osteoprozei la bărbaţi, pentru ca în felul acesta să putem fi diagnosticaţi şi trataţi mai repede”, a adăugat el.

Varicele

Cu toate că varicele- vene umflate, albastre sau vinete, afectează 35-40 % dintre femei, pot afecta şi 25-35 de procente dintre bărbaţi.

Acesta este un procent mult mai mare decât era estimat în trecut. Varicele sunt produse de supape defecte la nivelul picioarelor, care permit sângelui să curgă înapoi şi să se adune într-o venă.

Factorii de risc includ moştenirea genetică, obezitatea avansată, joburile care presupun statul în picioare, vârsta înaintată şi, în cazul femeilor, sarcina.

Constantinos Kyriakides, chirurg endovenos la Clinică Private din Londra, explică: „O istorie în familie a varicelor este cel mai important factor în dezvoltarea acestei afecţiuni; 80% dintre pacienţii cu vene varicoase au această afecţiune din cauza genelor. Acest lucru se aplică atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor- pur şi simplu, hormonii din timpul sarcinii le face pe femei mai predispuse”.

Simptome: Vene vinete sau albastru închis, cu aspect bombat şi răsucit.

Tratament: Opţiunile includ scleroterapia, în care se injectează o substanţă prin care sigilează venele, îndepărtarea venelor, ablaţia prin radio-frecvenţă sau tratamentul cu laser.

Incontinenţa

Deşi considerată o problemă exclusiv feminină, unul din 10 bărbaţi suferă de incontinenţă, în principal din cauza îmbătrânirii, constipaţiei sau operaţiei de prostată. De asemenea, poate fi cauzată şi de muşchii pelvieni slăbiţi.

Jane Dixon, fizioterapeut specializat în probleme de incontienta urinară la Spitalul Fitzwillian, Peterborough, explică: „Bărbaţii nu realizează că muşchii de la baza pelvisului sunt similari cu ai femeilor- aceştia sprijină totul de deasupra, inclusiv vezica şi intestinele, controlând momentul urinării. Aceşti muşchi slăbesc odată cu înaintarea în varstă”.

Simptome: Nevoia urgentă de a urina, chiar şi înainte ca vezica să fie plină, dar şi scurgeri de urină în timpul tusei, strănutului, râsului sau exerciţiilor fizice.

Tratament: exerciţii pentru muşchii pelvieni, antrenarea vezicii, că să reziste mai mult până să fie golită, pastille anticolinergice, pentru a relaxa musculatura vezicii urinare, sau chiar operaţia, pentru a vindeca hiperactivitatea.

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă