15.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒGDPRAvioanele comerciale sunt un mediu propice pentru bacterii virulente

Avioanele comerciale sunt un mediu propice pentru bacterii virulente

Un studiu a demonstrat cฤƒ bacterii virulente, care pot sฤƒ provoace infecลฃii grave, pot sฤƒ supravieลฃuiascฤƒ pânฤƒ la o sฤƒptฤƒmânฤƒ în cabinele avioanelor comerciale, informeazฤƒ Mediafax.

Cercetฤƒtorii au analizat durata de viaลฃฤƒ a doi agenลฃi patogeni – stafilococul auriu rezistent la antibiotice (SARM), care provoacฤƒ numeroase infecลฃii nosocomiale, ลŸi Escherichia coli sau E. coli, o bacterie vinovatฤƒ de declanลŸarea multor patologii.

Autorii studiului au infectat diverse suprafeลฃe care se gฤƒsesc în mod tipic în avioane, precum mânerele scaunelor, tabletele din plastic pe care sunt aลŸezate farfuriile cu mâncare, robineลฃii metalici din toalete, storurile hublourilor ลŸi buzunarele scaunelor din avioanele unei mari companii aeriene.

Ei au plasat aceste obiecte în condiลฃii similare acelora din avioanele de linie.

Autorii au constatat cฤƒ SARM poate sฤƒ supravieลฃuiascฤƒ pânฤƒ la 168 de ore (sau ลŸapte zile) în buzunarul scaunului de avion, iar E.coli rฤƒmâne în viaลฃฤƒ pânฤƒ la 96 de ore (sau patru zile), pe mânerele scaunelor.

"Studiul nostru aratฤƒ cฤƒ aceste bacterii pot sฤƒ supravieลฃuiascฤƒ mai multe zile pe anumite suprafeลฃe, fapt care genereazฤƒ riscul de transmitere prin contact cu pielea", a explicat Kiril Vaglenov, cercetฤƒtor la Universitatea Auburn din Alabama, coordonatorul acestui studiu, prezentat la conferinลฃa anualฤƒ organizatฤƒ de American Society for Microbiology în oraลŸul american Boston.

"Studiile noastre viitoare se vor concentra pe strategii mai eficiente de curฤƒลฃare ลŸi de dezinfectare, dar ลŸi pe testarea unor materiale rezistente în mod natural la microbi, pentru a vedea dacฤƒ acestea permit reducerea persistenลฃei agenลฃilor patogeni pe obiectele din cabinele avioanelor de pasageri", a adฤƒugat coordonatorul studiului.

Autorii studiului realizeazฤƒ în aceastฤƒ perioadฤƒ o serie de cercetฤƒri care vizeazฤƒ alte bacterii, inclusiv aceea care declanลŸeazฤƒ tuberculoza.

Cele mai citite

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...

FCSB a รฎnvins รฎn deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) รฎn 10 oameni

FCSB a obลฃinut o victorie mare cu echipa greacฤƒ PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ