8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRAspirina, medicamentul minune?

Aspirina, medicamentul minune?

O pastilă pe zi poate reduce riscul de cancer cu până la 54%, potrivit unui studiu publicat în „The Lancet” şi citat de guardian.co.uk.

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford şi publicat în „The Lancet”, la care au participat peste 25.000 de persoane, arată că un sfert de aspirină (75 mg) administrat în fiecare zi a scăzut cu 21% riscul de deces pe perioada cercetării şi cu 34% după cinci ani. Cel mai puternic efect l-a avut în cazul persoanelor care suferă de diverse forme de cancer gastrointestinal, al căror risc de deces, la cinci ani după ce au început să ia regulat aspirină, este cu 54% mai scăzut decât în cazul bolnavilor care nu iau aspirină.

„Este un medicament-minune deoarece este o moleculă simplă, dar unică prin faptul că poate combate două cauze majore ale decesului şi dizabilităţilor: bolile cardiovasculare şi cancerul”, afirmă Peter Elwood, profesor de epidemiologie la Universitatea Cardiff şi unul dintre cercetătorii care au dovedit pentru prima dată, în 1974, eficacitatea aspirinei.

Aspirina este printre cele mai accesibile medicamente de pe piaţă şi este folosită pentru a trata durerile de cap, mahmureala, migrenele sau durerile reumatice.

Ca toate medicamentele însă, minune sau nu, aspirina are şi o serie de reacţii adverse, iar specialiştii sunt reticenţi să recomande folosirea ei pe scară largă tocmai din cauza acestora.

Printre cele mai răspândite efecte secundare ale aspirinei se numără arsurile stomacale. Moleculele ei inhibă formarea unor enzime importante pentru formarea mucusului care protejează celulele de conţinutul acid al stomacului, favorizând astfel ulcerul. În consecinţă, este contraindicată persoanelor care suferă de afecţiuni ale stomacului şi se recomandă a se lua după masă.

Un alt risc provocat de aspirină este acela de hemoragie internă, din cauza faptului că fluidifică sângele. Este recomandat să nu se folosească în caz de probleme cerebrale (poate favoriza paralizia) sau răni deschise.

În timpul episoadelor virale, cum ar fi gripa sau răceala, ea poate declanşa sindromul Reye, care apare în principal la copii şi adolescenţi, dar care poate afecta şi adulţii. Acest sindrom se manifestă prin vărsături, dezorientare şi se poate ajunge la comă.

De asemenea, nu este recomandată diabeticilor şi persoanelor hipertensive deoarece poate afecta rinichii. Aspirina favorizează retenţia de apă, fapt ce cauzează umflarea picioarelor şi hipertensiunea arterială.

Aspirina este contraindicată persoanelor care suferă de afecţiuni ale stomacului şi se recomandă a se lua după masă.

Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă