-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăGDPRAskar Yedilbayev: „Dacă Kârgâstan controlează tubeculoza, puteţi şi voi!" Vezi ce sfaturi...

Askar Yedilbayev: „Dacă Kârgâstan controlează tubeculoza, puteţi şi voi!” Vezi ce sfaturi dă expertul OMS autorităţilor române

Fiţi cu ochii pe situaţia bolnavilor de tuberculoză în România, deoarece situaţia poate să iasă oricând de sub control. O spune chiar expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, Askar Yedilbayev, aflat săptămâna trecută în România. Din cauza numărului mare de cazuri cu rezistenţă la tratament, România riscă să nu rezolve problema tuberculozei niciodată şi să îşi facă o imagine proastă în întreaga Europă.

„În cel mai optimist scenariu, dacă totul va fi făcut după recomandările noastre şi pacienţii vor primi medicamentele potrivite, ar trebui ca «rezervorul» pacienţilor cu tuberculoză să scadă de două trei ori în următorii cinci-şase ani. În Siberia, unde erau mari probleme cu pacienţii rezistenţi la tratament cam atât a durat. În schimb, dacă nu faceţi nimic, situaţia va rămâne la fel ca până acum. Pacienţii rezistenţi la antibiotice vor fi trataţi prost, probabil vor muri, dar vor avea timp să-I infecteze pe alţii care să transmită mai departe boala”, atrage atenţia expertul OMS în Europa.

Se impun achiziţii la nivel central

Acesta a semnalat o altă problemă majoră pe care o are România în ceea ce priveşte modul în care sunt achiziţionate medicamentele antituberculoză. „În acest moment, fiecare spital în parte face achiziţii proprii, deşi un sistem centralizat ar fi mult mai bun. Sunt 41 de judeţe, în fiecare există două-trei dispensare, unul-două spitale, evident că apare haosul. Achiziţiile trebuie organizate şi coordonate la nivel central. Pentru tuberculoză este mult mai potrivit un astfel de sistem”, spune expertul OMS, adăugând că au fost purtate discuţii în acest sens atât cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât şi cu coordonatorul programului antituberculoză de la Institutul Naţional de pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti.

Medicamente ineficiente în program

Misiunea expertului OMS în România a presupus şi evaluarea medicamentelor antituberculoză din program, iar veştile nu sunt deloc bune. „Unele medicamente esenţiale nu se află pe listă şi ar fi urgent ca guvernul vostru să le procure, apoi cele care sunt pe listă nu sunt atât de eficiente. Asta trebuie schimbat”, a subliniat expertul OMS.

Din cauza numeroaselor abateri în domeniul tuberculozei, România este permanent monitrizată de experţii OMS şi se înscrie în cele „18 priorităţi” în regiunea euorpeană. „În România sunt cei mai mulţi pacienţi rezistenţi la tratament. Urmează apoi Bulgaria şi Albania. Aveţi 12.000 de cazuri noi în fiecare an, dar din felul în care este implemtntat programul antituberculoză, tindem să credem că numărul lor este subestimat. Dintre pacienţii mai vechi doar 20% fac tratamentul, 20% au murit, restul de 60% contribuie la creşterea «rezervorului» de pacienţi multi-drog rezistenţi”, a explicat expertul OMS.

Ţări mai sărace au reuşit să contoleze fenomenul

Dacă lucurile vor merge în această direcţie, statul cu greu va mai putea face faţă cheltuielilor, deoarece pacienţii rezistenţi la antibiotice sunt mult mai costisitori. „Costurile aproape că se triplează, tratamentul se prelungeşte de la un an la doi ani şi nu rezolvaţi nimic. Unele dintre strategiile antituberculoză pe care le aveţi sunt bune, dar şi bugetul trebuie să fie unul real. Fără finanţare nu se schimbă mare lucru, iar banii ar trebui să fie preocuparea Ministerului de Finanţe, nu a Ministerului Sănătăţii. Sunt ţări mai sărace decât România, spre exemplu Kârgâstan, care au reuşit să facă progrese”, a subliniat Askar Yedilbayev.

Avem de toate, mai puţin coordonare

În ultimii zece ani, România a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru pacienţii cu tuberculoză, însă boala nu a fost nici până acum eradicată, în mare parte din cauza exploziei de cazuri multi-drog rezistente. „Tratamentele nepotrivite au dus la creşterea cazurilor, lipsa de coordonare din programe şi lipsa de support social. Pacienţii nu pot cheltui un sfert din venitul lor pe transport ca să vină la spital să îşi ia tratamentul. Medicii, comunitatea ar trebui să meargă către ei. În Kazahstan, de exemplu, medicii se duc cu tratamentul acasă la pacient. E mai ieftin ca spitalizarea”, sugerează Yedilbayev.

Responsabilul OMS pentru Europa susţine că organziaţa din care face parte va sprijini România până la capăt în combaterea tuberculozei. „Dar multe lucruri le puteţi face singuri. Aveţi oameni grozavi, aveţi doctori, aveţi laboratoare, aveţi toată infrastructura. Vă mai trebuie coordonare”, a concluzionat Yedilbayev.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă