20.2 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăGDPRAdevarul despre iaurturile probiotice

Adevarul despre iaurturile probiotice

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania, organizatie de utilitate publica, ce militeaza pentru interesele consumatorilor din tara noastra, va avertizeaza ca produsele lactate probiotice nu sunt intotdeauna atat de bune precum li se face reclama.
Reclamele ne arata ca aceste produse probiotice (produse lactate ce au in componenta microorganisme vii) imbunatatesc sanatatea noastra.
Potrivit afirmatiilor uneia dintre cele mai mari companii producatoare, produsele probiotice "ajuta la intarirea sistemului natural de aparare” al organismului. Dar atunci cand revista stiintifica „Drug and Therapeutics Bulletin” (DTB) din Marea Britanie a analizat daca intr-adevar aceste produse ajuta organismul, a ajuns la concluzia ca dovezi in acest sens sunt foarte putine si sunt necesare mult mai multe cercetari pentru a putea face astfel de afirmatii. De asemenea, s-a descoperit ca nu exista nici o cercetare independenta care sa poata dovedi ca produsele probiotice pot imbunatati si intari sistemul imunitar sau te pot face sa te simti "mai bine in interior”.
„Probioticele sunt microorganisme vii, ca si bacteriile, care ar putea sa aiba un aport la starea de sanatate daca s-ar consuma indeajuns. Exista o teorie potrivit careia daca consumi aceste organisme in fiecare zi intestinele ar fi pline de aceste bacterii "bune”, fapt care ar duce la eliminarea celor problematice”, ne-au explicat specialistii APC Romania.
Cele mai multe dintre produsele lactate probiotice pe care le intalniti in magazine contin bacteriile lactobacillus si bifidobacterium (sub acest nume sau sub un nume comercial). Aceste bacterii exista in mod natural in intestinele noastre, unde ajuta la digestie. Totusi, orice efect benefic asupra sanatatii este specific unei bacterii specifice si unui anume numar de astfel de bacterii prezent. Bacterii apropiate pot avea efecte chiar foarte diferite asupra sanatatii. Agentia care se ocupa cu standardele in alimentatie din Franta a publicat un raport recent asupra probioticelor, anuntand ca "studii clinice asupra unui tip de bacterie trebuie sa fie facute inainte de a face orice afirmatie”. Chiar si atunci rezultatele studiilor asupra unor tipuri individuale de bacterii nu pot prezice efectele asupra sanatatii atunci cand este vorba de un amestec de bacterii.
Ghidurile internationale de etichetare arata cum ar trebuie sa fie etichetate produsele probiotice. De exemplu, etichetele trebuie sa ofere numele recunoscute stiintific ale bacteriilor si numarul minim pentru fiecare tip de bacterii prezente in produs. Dar daca ne uitam pe etichetele majoritatii produselor lactate prezente in Romania, care afirma ca au in compozitie probiotice, ele nu dau numarul prezent pentru fiecare tip de bacterie probiotica prezenta si detalii necesare de a identifica aceste tipuri de bacterii.
APC Romania considera ca etichetele produselor trebuie sa descrie in detaliu numarul si tipul bacteriilor daca producatorul face o afirmatie legata de influentarea in bine a starii de sanatate a consumatorului sau daca produsul este etichetat ca fiind "probiotic”.

Influentarea in bine

Drug and Therapeutics Bulletin a ajuns la concluzia ca este neclar care probiotice au un efect asupra unei probleme, cat ar trebui consumat si pe ce perioada, pentru a se vedea un efect. Dar acest fel de afirmatie nu trebuie a fi aprobata anterior folosirii ei in vanzarea produselor. APC Romania doreste ca toate aceste afirmatii sa fie aprobate de catre ANSVSA sau Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, inainte ca produsele sa fie puse pe piata.
De asemenea, este necesar ca produsele alimentare care au un continut ridicat de grasimi, zahar sau sare sa nu poata fi etichetate ca avand o influenta buna pentru sanatatea consumatorilor. De exemplu, pe eticheta unor produse lactate exista mentionata o cantitate de 10 g de zahar la 100 g de produs, care este catalogat de autoritatile internationale ca fiind "mult”. „Produsele probiotice sunt sigure pentru majoritatea persoanelor, dar vorbiti cu doctorul dvs. inainte, mai ales daca aveti un sistem imunitar slabit”, mai recomanda specialistii APC.

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Macron vrea oprirea livrărilor de arme pentru Israel, folosite în Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă