-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăGDPRA început numărătoarea inversă. Cum să găsești o chirie IEFTINĂ în marile...

A început numărătoarea inversă. Cum să găsești o chirie IEFTINĂ în marile orașe

În luna septembrie a fiecărui an, studenții revin în centrele universitare, marile orașe devin și mai aglomerate, iar prețul chiriilor explodează, ca urmare a creșterii cererii de locuințe pentru închiriat. Ofertele rămân, însă, aceleași, iar proprietarii apartamentelor încearcă, de cele mai multe ori, să profite fie de naivitatea chiriașilor, fie de graba lor de a-și găsi o locuință până la 1 octombrie. Nu trebuie să pici în capcană, ci trebuie să fii atent la câteva lucruri esențiale, care te vor ajuta să economisești în decurs de un an până la 1.000 de euro.

Evită zonele centrale si cele de lux

Evitarea zonelor centrale este piatra de temelie în încercarea de a găsi un apartament ieftin de închiriat. Spre exemplu, în București, cele mai scumpe locuințe de închiriat se află în zona Aviației-Băneasa, urmate de cele din zonele Unirii, Universitate, Piața Romană, Dorobanți și Piața Victoriei, unde garsonierele costă între 280 și 350 de euro, iar un apartament cu două camere poate depăși suma de 500 de euro. Găsiți cele mai ieftine chirii în Rahova, Berceni, Colentina, Pantelimon și Militari.

Evită cartierele rezidențiale noi

Prețurile de închiriere a unei locuințe în cartierele rezidențiale noi sunt, în mod evident, mult mai mari decât cele din cartierele ”tradiționale”, iar diferențele de preț pentru apartamentele similare ca spațiu și confort pot depăși suma de 300 de euro. Cu toate acestea, beneficiile sunt minime. Un apartament cu vedere către spatele blocului poate fi la fel de liniștit ca o locuință într-un cartier rezidențial nou, iar de avantajele unui apartament  într-un bloc nou se bucură proprietarul, nu chiriașul, deoarece valoarea de piață a vechilor locuințe tinde să expire, spre deosebire de cea a noilor locuințe.

Caută apartamente semiutilate

Un apartament complet utilat va costa întotdeauna cu 100 sau 200 de euro în plus, comparativ un un apartament semi-utilat sau neutilat. Să ne gândim, însă, la o diferență de preț de 100 de euro, care ajunge la 1.200 de euro într-un an. Dacă alegi un apartament neutilat sau semi-utilat, de această diferență de bani îți poți achiziționa produsele de care ai nevoie.

Spre exemplu, dacă dorești să cumperi un aragaz, trebuie să scoți din buzunar între 600 și 1.600 de lei, în funcție de calitatea produsului. O mașină de spălat poate costa între 800 și 1.800 de lei, iar un frigider poate depăși suma de 2.000 de lei. Dacă adunăm prețurile maxime de mai sus, ajungem la suma totală de 5.400 de lei, adică puțin peste 1.200 de euro. Însă produsele rămân ale tale, iar tu vei economisi, în fiecare an de acum încolo, echivalentul unui frigider, unui aragaz și al unei mașini de spălat. Singura bătaie de cap rămâne alegerea produsului. Spre exemplu, Arctic are o serie de sugestii despre cum să alegi o mașină de spălat în funcție de spațiu, consum energetic și alte criterii.

Caută oferte direct de la proprietar

Atunci când cauți să închiriezi un apartament și apelezi la un agent imobiliar, poți economisi foarte mult timp, deoarece un bun agent filtrează proprietățile, scurtează timpul de căutare, te ajută în negocierea prețului, dar și în încheierea unui contract. Cu toate acestea, agenții imobiliari percep un comision care poate ajunge la 100% din valoarea chiriei pe o lună, iar dacă ne gândim și la avansul pe care îl pretind unii proprietari, ai putea ca în prima lună de chirie să scoți din buzunar bani cât pentru patru luni. Pentru a evita o astfel de situație, caută în ziar anunțuri de tipul „Exclus intermediari” sau accesează diferite site-uri unde proprietarii postează anunțurile, fără ca la mijloc să se afle o agenție imobiliară și comisioanele aferente.

Alege bine perioada în care închiriezi locuința

Închiriază un apartament atunci când foarte mulți chiriași își eliberează locuințele. Evită, pe cât posibil, lunile august și septembrie, deoarece aceasta este perioada în care cererea crește în mod exploziv, laolaltă cu prețurile. Dacă închiriezi, însă, o locuință în lunile iunie sau iulie, prețurile ar putea fi semnificativ mai mici, iar tu vei „moșteni” un contract mai avantajos pe tot parcursul anului. Dacă ai cu adevărat nevoie de apartament începând din luna octombrie, iar tu îl vei închiria cu 50 de euro pe lună mai puțin în luna iulie, vei putea economisi 600 de euro într-un an, sumă ce ar putea acoperi o mare parte din banii pe care îi cheltuiești pe timpul verii pentru o locuință de care nu ai nevoie în acel moment. Avantajul ține, însă, de marea paletă de opțiuni pe care o ai la dispoziție, când sute de apartamente te așteaptă, iar proprietarii sunt mult mai flexibili în negociere.

Negociază!

Nu fi „mână spartă”. Reține că cei mai mulți dintre proprietari afișează un preț de închiriere mai mare decât suma dorită, pentru a lăsa loc unei marje de negociere. În plus, nu arăta niciodată că ești foarte grăbit și chiar disperat să închiriezi urgent un apartament, chiar dacă timpul până în clipa în care ar trebui să te muți este din ce în ce mai mic. În astfel de momente, poți face cele mai proaste afaceri. În plus, este bine să discuți cu vecinii proprietarului, dar mai ales cu administratorul blocului, pentru a afla câteva lucruri pe care proprietarul ar putea să ți le ascundă și care te-ar determina fie să te răzgândești în alegerea ta, fie să scoți așii din mânecă și să-i arăți proprietarului de ce nu vrei să-i oferi suma cerută de acesta.

Nu pica în capcană!

Este, însă, foarte important să nu pici în capcana „teatrului” proprietarului și să nu te lași păcălit atunci când acesta declară că are o „listă de așteptare” (dar s-a învoit de la serviciu pentru a fi prezent la vizionare), atunci când telefonul său sună atunci când vorbește cu tine sau când apar la vizionare „clienți potențiali”, exact atunci când vezi locuința pentru prima dată. Dacă vrei să obții tu un avantaj de acest fel, poți ruga mai mulți prieteni să-l sune pe proprietar într-un interval de câteva zile, să întrebe detalii despre condiții și preț și să dea impresia că prețul este prea mare, în comparație cu avantajele pe care le oferă.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă