Pielea noastră are un rol dificil. Ea este primul scut împotriva microorganismelor, protejează corpul de leziuni mecanice şi execută funcţiile de respiraţie. Din acest motiv, este esenţial să avem grija de pielea noastră şi să ştim ce avem de făcut pentru a o menţine sănătoasă şi implicit frumoasă.
1. Razele solare nu sunt mereu prietenele tale!
A venit vara, ne-am îmbogăţit garderoba cu fustiţe, rochiţe şi pantaloni. În mod evident, ne dorim şi un bronz care să se asorteze hainelor noastre. Ei bine, trebuie să avem grijă cum ne expunem razelor solare deoarece nu mai este un secret că expunerea îndelungată la radiaţii ultraviolete ne poate afecta pielea determinând modificări cronice. Avem la dispoziţie diverse crème cu SPF care ne pot da o mână de ajutor şi ne pot fi un bun aliat în zilele toride. Nu uita să îţi protejezi pielea cu ajutorul cremelor cu factor de protecţie solară, mai ales dacă ai o piele deschisă la culoare.
2. Hidratează-te!
Probabil ai auzit din toate sursele cât de important este să bei 2 litri de apă pe zi. Epiderma are în compoziţie sa apă în proporţie de 30%, aşadar consumul de lichide este esenţial deoarece ne ajută la eliminarea toxinelor. Hidratarea externă este la fel de importantă ca cea internă chiar dacă nu avem de-a face cu o piele uscată. Este indicat să îţi hrăneşti pielea cu diferite creme hidratante imediat după duş şi să te exfoliezi o dată pe săptămână. Dacă nu ştii ce loţiuni să alegi, încearcă-le pe cele care conţin minerale sau aminoacizi.
3. Curăţa pielea corect la fiecare baie!
Zilnic corpul nostru este expus diferiţilor factori agresori precum: vânt, praf sau reziduuri corporale. Cum poţi ajunge la finalul zilei cu o piele hidratată şi sănătoasă? În primul rând, evită duşurile sau băile fierbinţi. Apa călduţă este cea mai indicată când vine vorba de duş sau baie. De asemenea, încearcă să eviţi buretele de baie sau alte produse care irită pielea. Cea mai indicată metodă este prin aplicarea loţiunii de curăţat cu ajutorul mâinii. În al doilea rând, evită săpunul pentru că majoritatea acestora au tendinţa de a schimba echilibrul PH-ului provocând iritaţii. Alege în locul săpunurilor, lichide care conţin ingredienţi naturali cum ar fi: ceara de albine sau uleiuri minerale.
4. Autoexaminează-ţi pielea!
Pielea reprezintă harta sănătăţii noastre, aşa că nu ignora eventualele modificări ce pot apărea. Analizează-ţi corpul frecvent pentru a putea urmări semnele care ţi se par ciudate. (Aluniţe, pistrui, pete, iritaţii). Este indicat să mai facem câte o vizită la medicul dermatolog pentru a ne asigura că totul este în regulă.
5. Regula de aur: alimentaţie echilibrată şi sport
Sfatul de aur constă într-o alimentaţie bogată în fibre, vitamine, minerale dar şi exerciţiu fizic. Combate inamicul numărul 1, celulita printr-un stil de viaţă sănătos şi mişcare. O plimbare de 30 de minute pe zi sau o vizită la sală de două ori pe săptămână pot face minuni. Include în alimentaţia ta cât mai multe verdeţuri, fructe, legume şi peşte. Combinate cu succes, alimentaţia şi sportul contribuie la o piele sănătoasă şi frumoasă dar şi la o sănătate de fier.