Zilnic ducem mici „bătălii” prin care încercăm într-un fel sau altul să ne impunem punctul de vedere sau să ajungem la un compromis. Câmpul de luptă poate fi acasă, la serviciu sau într-o relaţie. Important este că arta de a convinge se poate învăţa.
1. Ascultă!
Tindem să vorbim mai mult decât să ascultăm. Este bine să înţelegem argumentele interlocutorului nostru şi să îi ascultăm punctul de vedere. Nu uita de regulile dialogului şi nu îl întrerupe.
2. Fii ferm!
Indiferent cu cine stai de vorbă, nu te lăsa intimidat. Fii încrezător şi argumentează punctual şi concis ceea ce ai de spus. Fii ferm în ceea ce vrei să obţii. Dacă eşti evaziv sau indecis nu te poţi aştepta să îi convingi pe cei din jur dacă nici nu tu nu ţi-ai câştigat argumentul cu tine însuţi.
3. Nu ridica tonul!
Chiar dacă eşti o persoană colerică şi te enervezi uşor, nu ridica tonul. “Vorba dulce, mult aduce” este un proverb demn de luat în seamă. Nu vei obţine nimic cu jigniri sau un ton ridicat decât impresia unei reacţii exagerate şi nepotrivite.
4. Întreabă!
Întrebările “descuie” multe uşi şi îţi dau accesul la mai multe informaţii. De asemenea, rolul lor este de a-l face pe interlocutorul tău să se simtă important şi băgat în seamă. Află cât mai multe detalii despre ceea ce doreşte să îţi transmită pentru a înţelege problema mai bine.
5. Ai grijă la limbajul nonverbal!
Fără să ne dăm seama, de cele mai multe ori corpul ne trădează! Nu sta cu mâinile încrucişate deoarece blochezi la nivel nonverbal orice fel de tangenţă cu interlocutorul. Încearcă să nu stai încruntat şi în niciun caz nu da din picior. Ticurile pot trăda un o stare de nervozitate.