Este foarte important să vă modificaţi reacţia faţă de situaţiile negative şi încercaţi metode
cât mai naturale, precum mişcarea ori produsele homeopate
Luaţi un calendar şi bifaţi în câte zile din săptămâna trecută nu aţi fost stresat. Veţi vedea că sunt foarte puţine. Studii mai noi arată că, deşi organismul este pregătit să facă faţă la maximum două-trei episoade de stres pe lună, oamenii au ajuns să fie stresaţi zilnic. De aceea şi numărul cancerelor, bolilor cardiovasculare ori cel al depresiilor a crescut.
Iată câteva soluţii pe care le puteţi adopta pentru a face faţă stresului, aşa cum le prezintă medicii homeopaţi, farmaciştii şi psihologii.
Învăţaţi să vă mutaţi gândurile
În primul rând, trebuie identificate gândurile negative. Apoi este bine să încercaţi să priviţi un eveniment din mai multe perspective.
„Este important să nu consideraţi o situaţie ca fiind total rea. Dacă aveţi probleme la slujbă, încercaţi să vedeţi şi aspectele pozitive de acolo. Poate sunt câţiva colegi care totuşi vă plac şi sarcini care vă mulţumesc”, exemplifică psihologul Antonia Isacu din Bucureşti.
Dacă nu interveniţi din timp asupra stresului, este posibil ca acesta să evolueze în anxietate, panică, fobii, depresie. „Unii au un prag de toleranţă la stres mai scăzut, alţii mai crescut. Cei mai sensibili este bine să facă permanent exerciţii de «reatribuire a semnificaţiilor». „Adică să înveţe să vadă în mai multe nuanţe”, spune Antonia Isacu.
Încercaţi produsele homeopate
Dacă aveţi nevoie şi de suport cu medicamente, este de preferat să cereţi sfatul medicului, chiar şi atunci când folosiţi produse homeopate.
„Nu mergeţi pe mâna vecinilor sau a prietenilor. Oamenii reacţioneză diferit la tratamentul cu medicamente. Unii devin somnolenţi imediat, alţii reacţionează mai greu. Reacţiile pot fi foarte diferite”, spune psihologul Antonia Isacu.
Aceasta spune că cele mai bune rezultate în combaterea stresului pot fi obţinute atunci când tratamentul se combină cu psihoterapia. Faţă de antidepresive, medicamentele homeopate nu dau obişnuinţă. „Există produse din plante sedative, precum sunătoarea sau belladona şi au rezultate destul de bune”, spune farmacistul Constantin Ciulu.
Întâlnirile cu prietenii
Prietenii sunt buni ascultători, iar discuţiile cu ei vă pot ajuta să găsiţi răspunsuri la diverse temeri. Feed-back-ul primit din partea lor vă poate linişti şi calma, cel puţin pe moment.
Filmele de comedie
Râsul vă ajută să vă descărcaţi agresivitatea. Acesta poate reactiva anumite mecanisme neurohormonale, care duc la creşterea serotoninei în creier, substanţă esenţială în combaterea depresiei.
Sexul
Nu este niciodată prescris de doctor, dar este unul dintre ingredientele cheie în combaterea stresului.
Studiile arată că persoanele cu o activitate sexuală regulată sunt într-o formă fizică şi psihică mai bună decât cele care fac rar dragoste.
Terapia homeopată
Faţă de terapia alopată, care forţează organismul să funcţioneze în mod artificial, cea homeopată îl echilibrează. Medicul homeopat Sorin Cadar vă recomandă câteva produse eficiente.
Ignatia amara: recomandat celor care suspină, oftează, au senzaţie de nod în gât, au crize explozive de plâns şi lamentare
Pulsatilla: indicat persoanelor emotive, dependente, care plâng cu uşurinţă
Gelsemium sempervirens: recomandat persoanelor emotive, care suferă de palpitaţii şi tremor fin al corpului
Argentum nitricum: indicat celor agitaţi, care încep multe lucruri deodată şi nu termină pe nici unul.
Ambra grisaea: indicat celor care evită mulţimile, au crize de astm, suferă de insomnie (somnul dispare îndată ce se bagă în pat)
Chamomilla: util celor colerici
Sepia officinalis: indicată celor astenici cu stări depresive.
Belladona: bună pentru cei care au o frică permanentă faţă de boală, reacţii explozive, colerice
Lycopodium clavulatum: eficient pentru cei care suferă de autoritarism, iritabilitate colerică, intoleranţă la contradicţie, depresie.