De Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică, grupurile de pacienţi şi profesioniştii în sănătate fac un apel la solidaritate pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la mijloacele de diagnostic, tratament şi îngrijire.
Ziua de 22 septembrie 2011 este foarte specială pentru pacienţii afectaţi de leucemia mieloidă cronică (LMC), o formă rară de cancer al sângelui ce a jucat un rol esenţial în dezvoltarea medicinii personalizate în domeniul cancerului. Pentru prima dată, grupuri de susţinere a pacienţilor de pe toate continentele vor aniversa la această dată „Ziua Internaţională a Informării cu privire la LMC”.
Data nu a fost aleasă întâmplător; ea simbolizează modificarea genetică a cromozomilor 9 şi 22, cauza LMC.
Cu sprijinul The Max Foundation, Alianza Latina şi International CML Foundation, organizaţiile de pacienţi din cadrul Reţelei de Susţinători ai Pacienţilor cu LMC din 49 de ţări fac apel la îngrijitori, cadre medicale, autorităţi de stat şi industria farmaceutică să colaboreze pentru facilitarea accesului la timp la mijloacele de diagnostic, tratament şi îngrijire.
„Faptul că aceste organizaţii de pacienţi au acum ocazia să se unească şi să lucreze împreună este o realizare importantă şi un mare pas înainte” spune Pat Garcia-Gonzalez, director executiv la Fundaţia Max. . Faptul că astăzi ne adresăm pe o „singură voce” este o reală împlinire şi un mare pas înainte. Este un apel important pentru îmbunătăţirea stării persoanelor ce trăiesc cu LMC în toată lumea”, adaugă Pat Garcia-Gonzalez, director executiv al The Max Foundation.
Mai sunt însă multe de facut. Aproximativ 20% dintre pacienţii cu LMC nu răspund la tratament sau manifestă efecte secundare foarte puternice. În plus, nu s-a găsit încă un remediu definitiv, astfel încât apar recăderi la un timp destul de scurt după terminarea tratamentului.
Leucemia mieloidă cronică este o formă rară de cancer al sângelui.
La nivel mondial, LMC are o incidenţă de 1-2 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Cel mai adesea afectează oamenii de vârstă mijlocie şi înaintată, diagnosticul fiind pus frecvent între 55 şi 60 de ani, cu rata de diagnostic la copii de doar 2%. Este mai frecvent la bărbaţi.
Se estimează că până în anul 2021, fiecare român va cunoaşte cel puţin un om bolnav de leucemie mieloidă cronică.