Există o mulţime de motive pentru care alegi să vorbeşti în momentele în care ar fi mult mai bine să taci. Există şi motive serioase, însă nu atât de multe precum îţi închipui. România Liberă şi jamesaltucher.com îţi arată zece situaţii în care ar fi mai bine să te abţii.
1. Vorbesc ca să mă justific. Nu au dreptate! Cum au putut să-mi facă asta? Ar trebui să mă asculte! În nici un caz nu ar fi trebuit să…
2. La fel am păţit şi eu! Ai o boală gravă? Am avut şi eu un prieten cu o boală ca a ta, era un băiat foarte bun, ne distram împreună…
3. Pierd vremea. Nu mi-am dorit niciodată să ajung ca acei oameni care tac atunci când stau la masă, după cei 50 de ani de căsnicie care-i apasă. Aşa că vorbeeeeesc…
4. Sunt important. Am ceva de zis şi toată lumea este profund interesată!
5. Vorbesc pentru ca ceilalţi să tacă. Mă plictiseşti îngrozitor cu aiurelile tale şi nu mai vreau să te ascult! Este rândul meu!
6. Spovedanie stradală. Mi s-a stricat maşina, am ulcer la stomac, iar soţia m-a părăsit. Am impresia că nu vreau decât să le împărtăşesc altora necazurile mele, însă tot ce-mi doresc este puţină milă.
7. Mi-e teamă. Sunt la o petrecere şi dacă nu vorbesc, toţi invitaţii vor crede că-s un tont.
8. Ma simt singur. Nu am vorbit cu nimeni toată ziua, iar asta mă deranjează. Aşa că sun pe cineva şi vorbesc despre orice, doar de dragul unei conversaţii.
9. Vorbesc ca să mă laud. Le povestesc tuturor despre cele mai grozave lucruri din viaţa mea. Poate vor crede, astfel, că sunt mai bun decât ei. Sau măcar vor crede că sunt mai bun decât simt eu însumi că sunt.
10. Evit să gândesc. Dacă vorbesc despre ideile mele, nu mai am timp să le analizez. Este mult mai simplu să încerc să obţin acordul celorlalţi fără să-mi pun mintea la contribuţie!