Fasolea verde sau uscată, lintea ori conopida sunt alimente pe care merită să le gătiţi în orice sezon, deoarece previn degradarea ADN-ului.
Aproape 2.000 de cazuri noi de cancer sunt depistate anual în România. Multe cauze ale acestei boli sunt legate de mediu, expunerea la stres, fumat ori de contactul cu anumite chimicale puternice. Un articol publicat în „Livescience” arată cum poate influenţa dieta apariţia acestei boli incurabile.
1. Fasolea şi lintea
Atât fasolea, cât şi lintea sunt bogate în fitochimicale. În laborator, s-a demonstrat că acestea încetinesc sau chiar previn degradarea ADN-ului, una dintre cauzele apariţiei cancerului. Pe lângă asta, fibrele regăsite în cele două alimente apără împotriva cancerului de colon.
2. Ciocolata
În ciocolata neagră, cu peste 70% conţinut de cacao, găsim acelaşi tip de antioxidanţi ca şi în fructele de pădure. Catechinele, substanţe chimice găsite în ciocolata neagră, ajută nu doar la prevenirea cancerului, ci şi la combaterea bolilor de inimă, atacului cerebral.
3. Ghimbirul şi cucurma
Ghimbirul are putere antiinflamatoare încetinind evoluţia canceroasă, iar cucurma, un condiment găsit în curry, conţine un ingredient activ cu efect negativ asupra cancerului.
4. Ceaiul verde
Un litru şi jumătate de ceai verde pe zi este foarte benefic. În ceaiul verde se regăsesc catechine ce previn cancerul de stomac şi pe cel de plămâni.
5. Vitamina D
Vitamina D este un protohormon ce intervine în dezvoltarea cancerului. Poate preveni apariţia cancerului de colon, plămâni şi a celui mamar. Această vitamină se asimilează în organism prin intermediul soarelui, precum şi prin dieta care conţine peşti ca somonul, somnul, sardinele, macroul.
6. Ridichile
Au un conţinut ridicat de acid folic şi vitamina B9. Persoanele care au unaport mic de acid folic sunt mai predispuse la dezvoltarea de afecţiuni ginecologice. Legumele cu frunze verzi, fasolea, lintea au un conţinut ridicat de acid folic.
7. Conopida şi varza
Lista legumelor crucifere care combat cancerul este destul de lungă, însă cele mai importante sunt varza şi conopida. Aceste legume sunt bogate în selenium, dindolymetan, sulforan, ce au proprietăţi anticancer. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să nu le gătiţi prea mult, deoarece prin fierbere se mai pierd astfel de substanţe.
8. Sfecla şi spanacul
Aceste legume sunt o sursă importantă de acid folic, beta-caroten, luteină şi zeaxantină, antioxidanţi puternici împotriva dezvoltării cancerului.
9. Vinul
Vinul, mai ales cel roşu, este bogat în resveratrol, o componentă chimică ce se regăseşte în pieliţa bobului de sturgure. Atât timp cât vinul este băut cu moderaţie (un pahar pe zi) el are efect benefic şi pentru inimă, şi împotriva cancerului.
Dacă exageraţi cu cantităţile, alcoolul va ataca ficatul, stomacul şi va creşte riscul apariţiei cancerului de sân. Atenţie, alcoolul trebuie consumat doar ocazional!
10. Fructele de pădure
Au un conţinut ridicat de antioxidanţi, polifenoli şi acid elagic, ce inhibă dezvoltarea de tumori. Fructele de pădure trebuie să fie cât mai variate şi se pot combina cu iaurt cu un conţinut scăzut de grăsimi. Puteţi să folosiţi şi fructe de pădure congelate. Nu au tot atât de multe vitamine, dar pot fi un supliment bun iarna.