Uniunea Europeană majorează sprijinul în sectorul vinicol

Comisia Europeană a adoptat noi măsuri excepționale de sprijin pentru producătorii de vinuri dar și pentru susținerea programelor gestionate de organizațiile de producători din sectorul fructelor și legumelor.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 08.07.2020 - 09:16

Contribuția Uniunii Europene la toate măsurile din cadrul programelor naționale de sprijin în domeniul vinocol va fi majorată cu 10%, ajungând la 70%. O măsură excepțională precedentă a majorat deja această contribuție de la 50% la 60%. Majorările vor oferi sprijin financiar beneficiarilor.

Vor fi permise plăți în avans pentru distilarea și depozitarea de criză acordate operatorilor pentru operațiunile de distilare și depozitare de criză aflate în desfășurare. Aceste avansuri pot acoperi costurile în proporție de până la 100% și vor permite statelor membre să își utilizeze în întregime fondurile alocate programelor naționale de sprijin pentru acest an.

Comisia Europeană a aprobat o derogare temporară de la normele Uniunii Europene în materie de concurență. Astfel, operatorilor li se permite să se auto-organizeze și să pună în aplicare măsuri de piață fiecare la nivelul său pentru a-și stabiliza sectoarele, cu respectarea funcționării pieței interne, pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, operatorii vor putea să planifice acțiuni de promovare comune, să organizeze depozitarea de către operatori privați și să-și planifice în comun producția.

„Sectorul vinicol se numără printre sectoarele care au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19 și din cauza măsurilor de izolare conexe luate în UE. Primul pachet de măsuri specifice pieței adoptat de Comisie a oferit deja un sprijin semnificativ acestui sector. Totuși, incertitudinile legate de amploarea crizei la nivelul UE și la nivel mondial, precum și monitorizarea atentă a pieței ne-au determinat să propunem un nou pachet de măsuri pentru sectorul vinicol.”, a anunțat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

În plus față de aceste măsuri de sprijinire a sectorului vinicol, și sectorul fructelor și legumelor va beneficia de o majorare (de la 50% la 70%) a contribuției UE la programele gestionate de organizațiile de producători care vor beneficia de o flexibilitate sporită în ceea ce privește punerea în aplicare a propriilor programe.

Comentarii