12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia a primit în 14 ani 60 miliarde euro de la Uniunea...

România a primit în 14 ani 60 miliarde euro de la Uniunea Europeană

La 1 ianuarie 2021 se împlinesc 14 ani de când România a fost primită în marea familie a Uniunii Europene. În plan financiar, aderarea țării noastre la organismul european a generat în această perioadă încasări de 60,207 miliarde euro și o contribuție totală la bugetul comunitar de 20,523 miliarde euro. Balanța este pozitivă și arată că la fiecare euro achitat de țara noastră, în bugetul național s-au întors 3 euro din fondurile Uniunii Europene.

În acest an, până la finalul lunii septembrie, conform balanței de încasări și plăți prezentată de Ministerul Finanțelor Publice, România a primit de la Uniunea Europeană 4,917 miliarde euro și a achitat drept contribuție de țară suma de 1,516 miliarde euro, câștigând astfel 3,4 miliarde euro.

România, conform negocierilor purtate în 2020, are alocate pentru următorii zece ani fonduri europene totale de aproape 80 miliarde euro prin Programul comunitar de redresare Next Generation EU care oferă statelor membre 750 miliarde euro și prin Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027, bani ce pot fi folosiți în perioada 2021 – 2023, respectiv 2021 – 2027.

Astfel, România va beneficia de 33,5 miliarde de euro din Planul de redresare și de 46,4 miliarde de euro prin bugetul multianual al Uniunii Europene.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă