10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieFonduri europene pentru combaterea pandemiei COVID-19 și pentru protejarea mediului

Fonduri europene pentru combaterea pandemiei COVID-19 și pentru protejarea mediului

Concret, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 cât și al deceselor cauzate de acesta, în urma Memorandului înaintat de MFE, a fost decisă redeschiderea apelului de proiecte „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, pentru acțiuni de tip B: crearea unor capabilități medicale mobile/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/ spitale modulare/ containere de logistică medicală. Pentru finanțarea acestor echipamente va fi alocată o sumă de 62 milioane euro. Categoria beneficiarilor, alături de IGSU, va fi extinsă astfel: spitale județene de urgență/ spitale de urgență/ institute medicale de urgență (din municipiul București și județele Timișoara, Iași, Cluj, Mureș, Craiova, Constanța, Bihor, Bacău).

 

Apelul, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, a fost deschis în perioada 15 – mai septembrie. În cadrul apelului au fost depuse 297 de proiecte în valoare de aproximativ 1,271 miliarde de euro.

 

De asemenea, a fost discutată extinderea tipurilor de instituții care pot beneficia de tablete școlare și alte echipamente/ dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice. Astfel, dacă în prezent acestea pot fi finanțate în cadrul programului Operațional Competitivitate doar prin intermediul unor proiecte pilot, MFE a solicitat Comisiei Europene modificarea POC pentru a putea fi acordate finanțari pentru toate școlile gimnaziale, iar unitățile de învățământ preuniversitar de stat și autoritățile publice locale să devină beneficiari eligibili. Recent, Comisia Europeană a agreat modificarea POC pentru a acorda acest tip de finanțări. Apelul POC pentru finanțarea proiectelor va fi deschis în perioada 2 noiembrie 2020 – 1 februarie 2020. Informații suplimentare sunt disponibile aici: https://bit.ly/2HrjpK0. Finanțările POC vor sprijini achiziția de tablete școlare și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line pentru desfășurarea în bune condiții a activităților didactice în anul școlar 2020-2021.

Din fondurile alocate POIM, MFE a alocat 85 milioane euro pentru a finanța  unitățile de învățământ să cumpere echipamente de protecție medicală/ dispozitive medicale și dezinfectanți, precum și containere sanitare mobile. În cadrul acestui apel, proiectele pot fi depuse în perioada 25 octombrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

În ședința de Guvern de joi au fost adoptată modificarea HG nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune 2014-2020 pentru a permite finanțarea de autovehicule de transport rutier nepoluante.

HG 399/2015 reglementa eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziția de autovehicule în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene la echivalentul a 15.000 euro/ autovehicul. Însă, conform legislației deja în vigoare din 2018, autorităţile şi instituţiile publice pot achiziţiona autoturisme nepoluante cu prețuri de până la 35.000 euro, inclusiv TVA. În acest context, a fost decisă majorarea plafonului la 35.000 euro/ autovehicul și în cazul achizițiilor finanțate din fonduri europene.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă