Fonduri de solidaritate pentru opt state membre ale Uniunii Europene

Europarlamentarii Comisiei bugetare au aprobat plata a 823 milioane de euro în ajutor UE pentru cutremurul din Croația, inundațiile din Polonia și criza provocată de Covid-19.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 17.11.2020 - 09:58

Peste 132,7 milioane euro vor fi plăți efectuate în avans către Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Ungaria și Polonia ca răspuns la urgența majoră de sănătate publică cauzată de pandemia COVID-19 la începutul anului 2020, a anunțat Parlamentul European într-un comunicat de presă.

Ca parte a Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus (CRII), în 2020 domeniul de aplicare al normelor Fondului de solidaritate al UE a fost extins, permițând Uniunii Europene să ajute țările să reacționeze la situații de urgență majore de sănătate publică.

19 țări ale UE (Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania) și trei țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia) au solicitat asistență în abordarea consecințelor crizei COVID-19. Dintre acestea, șapte țări au solicitat efectuarea plății în avans, pe care eurodeputații Comisiei bugetare au aprobat-o în urma unui vot unanim, 40 de voturi din 40.

Potrivit deciziei europarlamentarilor Comisiei bugetare, Croația va primi în total suma de 683,7 milioane EUR pentru a ajuta țara să facă față efectelor devastatoare ale cutremurului din Zagreb și din zona înconjurătoare produs în luna a acestui an. O primă plată de 88,9 milioane EUR a fost deja lansată în luna august.

Peste 7 milioane de euro vor merge în Polonia pentru a sprijini eforturile de reconstrucție în urma inundațiilor din provincia Voievodatul Podkarpackie în luna iunie a acestui an.

Comentarii