Grupul Renew Europe nu va susține un buget european care finanțează Guverne ce încalcă democrația și statul de drept, a anunțat Dacian Cioloș, liderul grupului politic al liberalilor din Parlamentul European. Euro-parlamentarul român privește cu scepticism planul de împrumut al Uniunii Europene și este convins că doar printr-o acțiune comună a statelor membre se va putea depăși criza economică actuală.
“Problemele economice rămân foarte mari la nivel european. Avem două variante, fie negociem de pe o poziție națională ieșirea din criză, fie acceptăm ca singura soluție este să construim un plan comun de relansare. Trebuie să țintim clar ce vrem, această solidaritate europeană să fie motorul unei adevărate relansări economice a Uniunii Europene. Am și câteva neliniști. Vrem să împrumutăm 750 miliarde euro de pe piețele financiare însă fără să știm exact cum vom rambursa acești bani. Nu știu dacă este benefic să ne gândim la o creștere a contribuțiilor naționale sau o scădere a fondurilor pentru anumite politici europene pentru că astfel multe proiecte europene ar avea de suferit.”, a spus Dacian Cioloș.
Liderul grupului Renew Europe consideră că viitorul buget european trebuie să finanțeze cu prioritate proiecte de cercetare, de dezvoltare a domeniului digital, fără a diminua finanțarea proiectelor sociale ori pentru tineret.
„Doar un buget ambițios ne va permite să venim cu soluție structurală la diferitele provocări și doar așa vom avea capacitatea de a ne asigura independența strategică și economică, doar așa am putea finanța mari proiecte europene. Trebuie finanțate proiecte esențiale cum ar fi cercetarea ori domeniul digital, mi se pare că aici finanțarea nu este suficientă și același lucru este valabil și pentru proiectele sociale sau cele pentru tineret. Grupul meu nu va sprijini bugetul european dacă, în continuare, vor fi finanțate guvernele europene care întorc spatele valorilor europene și statului de drept!”, a adăugat Dacian Cioloș, ca răspuns la Cadrul Financiar Multianual propus de Ursula von der Leyen, șefa Executivului European.
Potrivit planului, pentru perioada 2021 – 2027 ar fi necesare fonduri de 1.850 miliarde euro pentru combaterea efectelor provocate de pandemia de coronavirus. Din această sumă 750 miliarde euro ar putea fi asigurate prin împrumuturi din sistemul bancar prin ridicarea temporară a plafonului resurselor proprii la 2% din venitul național brut al Uniunii Europene. Banii ar urma să fie repartizați astfel: 500 miliarde euro acordate ca subvenții statelor membre și 250 miliarde euro date ca împrumuturi.