3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăFamilieTOP 6 sfaturi pentru a alege cel mai bun lapte praf

TOP 6 sfaturi pentru a alege cel mai bun lapte praf

Cea mai bună hrană naturală pentru micuțul tău este laptele matern. Acesta are toate substanțele nutritive necesare pentru dezvoltarea creierului, sistemului nervos și a imunității împotriva multor tipuri de boli, în special în primele șase luni de viață. Pe de altă parte, există situații în care se poate alege formula de lapte praf, ca și consecință a unor cauze medicale.

Decizia alegerii tipului de lapte praf poate fi dificilă în condițiile în care există multe branduri în zilele noastre, care produc formule de lapte pentru copii și de aceea este important să soliciți sfatul medicului, deoarece acesta va ști exact ce tip de lapte se adaptează cel mai bine pe nevoile medicale și nutriționale ale bebelușului tău. În același timp, este bine să știi despre opțiunile tale pe măsură ce începi să adaugi băutură din lapte praf în alimentația copilului tău.

Iată câteva sfaturi care să te ajute atunci când iei în considerare o formulă de lapte praf care să poată susține eficient nevoile de nutriție ale copilului tău și astfel să poți alege cel mai bun lapte praf

1. Alege formula de lapte în funcție de vârsta copilului

Vârsta copilului este primul criteriu de care trebuie să ții cont atunci când vrei să alegi cel mai bun lapte praf, și în acest caz ar trebui să știi că există:

● Lapte praf de început (formula de start) – recomandat imediat după naștere, pentru bebelușii de până la 6 luni. Este o formulă aleasă atunci când alăptarea nu este posibilă sau laptele matern este insuficient pentru a satisface nevoile nutritive ale bebelușilor. 

● Formula de la 6 luni până la 1 an – se poate folosi fie ca hrană exclusivă, fie în completarea alăptării. Compoziția sa este adaptată nevoilor nutriționale ale bebelușilor, în raport cu vârsta și are unele diferențe pe măsură ce bebelușul trece la nutriția diversificată.

● Formula de creștere (peste 12 luni) – această etapă este destinată mai mult suplimentării cu nutrienți esențiali pentru o dezvoltare corespunzătoare, copiii ajunși la vârsta de un an având o dietă destul de diversă. 

2. Optează pentru un tip de formulă de lapte

În funcție de stare, laptele este împărțit în trei categorii:

● Formula de lapte gata preparată – poate fi folosită direct, fără a fi nevoie de preparare specială (aceasta este mai puțin comercializată și mai costisitoare pe piața românească).

● Formula de lapte concentrat – se prepară prin diluarea cu apă.

● Formula de lapte praf / pudră –se prepară prin amestecarea cu apă (cea mai ieftină și mai întâlnită pe piață).

3. Optează pentru un anumit tip de lapte praf

Atunci când alegi o băutură de lapte praf pentru copilul tău, primul pas este să te informezi despre diferitele tipuri de lapte praf. Aceste tipuri indică, de obicei, sursa laptelui formulă sau descriu modul în care sunt fabricate.

● Pe bază de lapte de vacă – Laptele complet cremă sau laptele proaspăt de vacă este diferit de suplimentele de formulă de lapte pe bază de lapte de vacă. Formulele pe bază de lapte de vacă au proteina astfel tratată încât să devină ușor digerabilă pentru bebeluși și să poată oferi nivelul potrivit de nutrienți pentru a sprijini creșterea necesară a unui copil.

● Pe bază de soia – În timp ce suplimentele de lapte pe bază de soia pot conține niveluri adecvate de vitamine și minerale, proteinele din soia pot provoca o reacție alergică la unii copii. Cel mai bine este să te adresezi medicului pediatru înainte de a-i oferi copilului o formulă pe bază de proteine din soia. Există numeroase categorii de lapte vegetal, precum laptele de migdale, laptele de orez, laptele de ovăz etc… Fiecare dintre acestea are o compoziție diferită, astfel că este indicată combinarea mai multor tipuri de lapte vegetal, în vederea obținerii unei diete cât mai bogată în nutrienți. Cu toate acestea, trebuie știut faptul că niciunul dintre tipurile de lapte vegetal nu conține vitamina B12 și nici anticorpi. 

● Formule certificate ecologic – Sunt suplimente de lapte produse fără produse chimice cum ar fi îngrășăminte sintetice, pesticide și organisme modificate genetic (OMG). În agricultura ecologică, vacile ecologice nu sunt hrănite cu OMG-alimente și nu primesc antibiotice profilactice. Vacile certificate ecologic pasc pe pajiști naturale. Formulele de lapte ecologic trec prin controale stricte de calitate bazate pe standarde locale și internaționale pentru a se califica pentru un sigiliu ecologic certificat.

● Formule speciale – Acestea se referă la cele care se încadrează în categoria pentru nevoi speciale, cum ar fi intoleranța la lactoză, nașterile prin cezariană, alergiile la proteinele din laptele de vacă, nașterile premature și greutatea scăzută la naștere, tulburările digestive.

4. Consultă lista de ingrediente

Toate produsele alimentare trebuie să indice ingredientele utilizate pe etichetele produselor lor. În produsele lactate în afară de tipul de lapte utilizat, este posibil să vezi o listă de zaharuri, acizi grași, proteine, probiotice vitamine și minerale prezente în suplimentul de formulă de lapte. Atunci când alegi suplimente de lapte ecologice certificate, ai asigurarea că acestea nu conțin substanțe chimice nocive, cum ar fi reziduuri de pesticide, reziduuri de antibiotice, organisme modificate genetic (OMG-uri) sau hormoni artificiali de promovare a creșterii.

lapte praf

5. Ce trebuie să conțină o formulă de lapte praf

Deși un lapte praf nu ajunge la nivelul calitativ al laptelui matern, substanțele nutriționale sunt dozate astfel încât, să asigure dezvoltarea armonioasă a unui copil. De aceea, compoziția laptelui este un criteriu important în alegerea de lapte praf. Doar cele mai sănătoase componente și cei mai siguri nutrienți ar trebui să fie prezenți în fiecare căniță de suplimente de formule de lapte.

● Probiotice – Se referă la bacterii benefice în sistemul digestiv. Probioticele din formulă de lapte ajută la restabilirea echilibrului necesar între bacteriile bune și rele, care este esențial pentru un intestin sănătos. Probioticele promovează, de asemenea, imunitatea puternică și o bună dezvoltare mentală în rândul copiilor. Unele studii sugerează că suplimente de formula de lapte cu probiotice pot ajuta la ameliorarea sau evitarea problemelor cum ar fi eczemele.

● Prebiotice – Sunt fibre care favorizează dezvoltarea bacteriilor prietenoase, având efecte benefice asupra florei intestinale. Practic acestea previn constipația și favorizează absorbția calciului.

● Acizi grași – Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) și acidul gras omega-6 ARA (acid arahidonic) sunt importanți pentru dezvoltarea creierului unui copil. Acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru o bună dezvoltare a simțului vizual și dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.

● Fier – Este o substanță esențială pentru creșterea sănătoasă a bebelușilor, de aceea bebelușilor alăptați exclusiv, trebuie să li se administreze suplimente de fier încă de la 6 luni. Pentru că nu orice formula de lapte e îmbogățită cu fier, ar trebui sa alegi una cu adaos de fier.

6. Ce nu trebuie să conțină laptele praf

● Pesticide sau reziduuri de antibiotice – Suplimentele de lapte trebuie să fie produse în conformitate cu orientări și reglementări stricte, fără substanțe chimice nocive, OMG-uri, hormoni artificiali, antibiotice profilactice.

● Alergeni – Alergenii sunt substanțe alimentare care provoacă reacții alergice. Alege un supliment cu formulă de lapte fără alergeni obișnuiți, cum ar fi arahide cu gluten, ouă, soia, nuci și pește.

● Zaharuri artificiale – Singurul zahăr natural din lapte este lactoza. Zahărul poate fi sub alte forme atunci când este adăugat în formula de lapte, cum ar fi glucoza, zaharoza, siropul de porumb solid, maltodextrina sau fructoza. Atunci când alegi un supliment cu formulă de lapte, verifică eticheta pentru zaharuri adăugate. Excesul de zahăr poate duce la probleme de greutate sau poate afecta alegerile alimentare de mai târziu în viața copiilor. Pentru copiii sub 2 ani, autoritățile sanitare nu recomandă consumul de zaharuri artificiale adăugate. Pentru cei peste 2 ani, limita a fost stabilită până la 25 g pe zi sau echivalentă cu cel mult 6 lingurițe pe zi.

În concluzie, este esențial ca organismul unui copil să asimileze doza necesară de nutrienți pe baza unei formule optime de lapte, iar cel mai bun lapte praf este cel care funcționează cel mai bine pentru copilul tău. Pe de altă parte, consultă-te întotdeauna cu medicul pediatru dacă micuțul manifestă disconfort sau intoleranță, acesta fiind cel mai avizat să dea răspunsuri la întrebările legate de băuturile din lapte praf. Medicul nu va face alegerile în funcție de preț, brand, modă sau la recomandarea cunoștințelor.

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă