Psihologii au studiat cuplurile de foarte mult timp, de mai bine de 50 de ani, pentru a afla secretul pentru o relație stabilă și de durată. Astfel, conform unui studiu CNBC, există o teorie prin care o relație poate să aibă succes și anume: să-ți îndrepți atenția către relația ta. Asta înseamnă de fapt:
- Să încerci să ai răbdare, să-ți auzi cu adevărat partenerul
- Să asculți ceea ce simte și trăiește partenerul atunci când ai un anumit comportament (când vrei să iei o pauză de la relație)
- Să afli dacă gândurile partenerului sunt conectate cu sentimentele vechi pozitive, pe care le simțea atunci când iubea
- Să-l înțelegi pe celălalt, să-l ajuți ca și cum ar fi și acum într-o relație de încredere
- Să ai o atitudine pozitivă față de partener.
Studiul s-a realizat pe un număr de 40.000 de cupluri, care voiau să facă terapie pentru a-și salva sau îmbunătăți relația. S-a analizat modul cum cuplurile își petrec ziua, cum arată zilele în care au conflicte, aspecte despre divorț, etc.
Psihologii au ajuns să creadă că ignoranța profundă distruge relația, iar disprețul este cel mai bun predictor al divorțului. Ei au căutat opusul ignoranței și o alternativă pentru dispreț, sau opusul lipsei de respect. Concluzia a fost că oamenii trebuie să facă ceva, să ofere respect și să fie mândri de cei pe care îi iubesc. Dacă ei nu fac nimic, atunci relația nu poate fi salvată. Cei care decid să ofere respect, pot crea o cultură a aprecierii în relație.
Pentru a-și îmbunătăți relația, cuplurile pot lua în considerare cele mai mici momente, cum ar fi un zâmbet, un contact vizual, o îmbrățișare. De asemenea, ei pot lua prânzul împreună în oraș la un restaurant, într-un loc relaxant, pentru a discuta mai multe. În realitate, oamenii nu fac așa, ei continuă să se rănească și asta nu duce la rezultate bune. Cei care continuă să acuze și să disprețuiască, au șanse mari să ajungă la divorț.
Cei care sunt în conflict și au tendința de a lua o pauză, izolându-se, ar trebui să se gândească mai bine la ceea ce transmit și cât de dureros este asta. De multe ori, cel părăsit va simți nevoia să comunice, să spună cum se simte, să fie înțeles. Pentru a reduce din frustrare, cel mai bine este să zică că vrea o pauză de scurtă durată și că apoi, se va întoarce. Asta va aduce un pic de liniște și va reduce din anxietatea partenerului.
Psihologii au descoperit că există 3 ingrediente pentru prietenie în cuplu și anume:
Să îmbunătățească harta dragostei (adică să fie interesați să se cunoască mai bine, să aibă interes unul pentru celălalt, să afle ce visuri au, ce prieteni au, ce aspirații și valori)
- Să-și privească cu drag și admirație partenerul
- Să adopte o atitudine pozitivă și să se întoarcă unul către celălalt.
Dacă un singur ingredient lipsește, atunci asta înseamnă că oamenii sunt într-o stare pesimistă, că au un sentiment negativ. Dacă ar avea sentimente pozitive, atunci ar putea trece peste stările de irascibilitate ale partenerului. Prin urmare, oamenii trebuie să lucreze la aceste ingrediente, să pună întrebări și astfel vor avea o prietenie intimă în relație. Ei vor descoperi treptat că oamenii se schimbă mereu și de aceea este nevoie de întrebări.
Psihologii au subliniat și faptul că oamenii sunt capabili să fie vulnerabili și să-și împărtășească sentimentele. Asta poate duce la o conexiune emoțională mai profundă, fapt ce contribuie la îmbunătățirea altor aspecte ale intimității. Asta include și intimitatea sexuală care se poate potența cu piese de lenjerie intimă provocatoare, uleiuri de masaj și lumânări parfumate dintr-un sex shop. Prin intimitate se eliberează hormoni precum oxitocina, care este asociată cu încrederea, starea de bine și construirea relațiilor. În opinia psihologilor, conexiunea fizică intensifică conexiunea emoțională.