4.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăFamilieCum să te asiguri că vei avea o sarcină sănătoasă încă din...

Cum să te asiguri că vei avea o sarcină sănătoasă încă din primele etape

Sarcina este o experiență remarcabilă în viața oricărei femei, are puterea să te schimbe complet și să-ți amintească de lucrurile cu adevărat importante: nașterea unui copil. Îngrijirea prenatală este un pas natural, chiar esențial pentru a crește șansele de a avea un făt sănătos și a duce sarcina la termen, fără apariția unor complicații majore pe parcursul acesteia. În cele ce urmează, îți vom oferi sfaturi practice despre cum să te pregătești pentru noua ta aventură și să ai grijă de sănătatea ta și a fătului pe perioada sarcinii.

Consultă un medic specialist pentru a începe îngrijirea prenatală

Îngrijirea prenatală începe cu vizita inițială la medicul ginecolog, programată din momentul în care observi apariția anumitor semne că ai rămas însărcinată. Primul simptom care apare la majoritatea femeilor este lipsa ciclului menstrual, care ridică niște suspiciuni, mai ales în cazul celor care au o menstruație regulată. Dacă aceasta întârzie mai mult de o săptămână, poți face un test de sarcină acasă, urmând cu atenție instrucțiunile și, dacă rezultatul este pozitiv, există șanse mari ca tu să devii mămică. 

Pentru a înlătura orice urmă de îndoială, urmează un control complet efectuat în cadrul unui cabinet specializat în servicii de obstetrica-ginecologie, unde un medic cu experiență va realiza o evaluare amănunțită a stării tale generale de sănătate. În timpul acestui consult inițial, doctorul îți va măsura înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și ritmul cardiac, păstrându-le drept valori de referință esențiale în monitorizarea evoluției sarcinii și identificarea precoce a abaterilor de la parametrii considerați normali în contextul unei sarcini sănătoase. 

În cadrul acestei consultații, medicul specialist îți va adresa întrebări despre istoricul medical personal și familial, stilul de viață curent, obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică. Aceste informații îi sunt necesare pentru elaborarea unui plan personalizat de îngrijire prenatală, adaptat nevoilor tale specifice.

Dacă ai mai încercat să rămâi însărcinată, însă acest lucru nu s-a concretizat, este important să-i comunici acest lucru doctorului tău. Mai departe, acesta îți poate recomanda o consultatie de specialitate la o clinica de fertilizare in vitro. Aceste centre specializate oferă mai mult decât proceduri complexe. Acestea sunt locuri unde experți în sănătatea reproductivă evaluează concret situația ta și fac recomandări personalizate. 

Adoptă un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos și echilibrat îți va aduce satisfacție pe toate planurile, mai ales când îți dorești să rămâi însărcinată și vrei ca totul să decurgă fără cusur. Un plan nutrițional adecvat și atent planificat de către medicul specialist cuprinde o dietă variată, plină cu fructe și legume proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteine slabe din surse diverse și acizi grași, precum Omega-3. De asemenea, administrarea de suplimente prenatale, în special cele care conțin acid folic în doze optime, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural. Ascultă întotdeauna îndrumările medicul și ia suplimentele conform indicațiilor sale.

Monitorizează și gestionează greutatea corporală în timpul sarcinii

Păstrarea unei greutăți corporale optime într-o sarcină poate reduce semnificativ riscul de complicații apărute, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Începând cu prima vizită prenatală, medicul îți va măsura indicele de masă corporală și va urmări fluctuațiile de greutate pe toată durata sarcinii. Experiența fiecărei femei este unică, așadar nu există o greutate ideală care să-ți promită că totul va decurge conform planului inițial.

De fiecare dată când observi fie că ai slăbit destul de mult ori ai început să te îngrași într-un ritm accelerat, programează o vizită la medicul obstetrician pentru o consultație de rutină. De-a lungul unei sarcini, creșterea în greutate este ideal să se manifeste gradual, pentru a asigura o dezvoltare optimă a fătului și bunăstarea mamei. 

Programează-te la teste prenatale

Începând din primul trimestru de sarcină, viitoarele mămici ar trebui să se programeze și să efectueze teste de screening, recomandate pentru a detecta la timp eventuale probleme și anomalii genetice. Astfel, echipa medicală va știi cum să gestioneze problema atât în timpul în timpul sarcinii, cât și după ce naști. 

În calitate de viitoare mămică, singurul lucru care ar trebui să te preocupe este îngrijirea ta. Atunci când adopți un stil de viață echilibrat, o dietă bogată în vitamine, respecți sfaturile medicului obstetrician și faci toate analizele necesare, sunt mari șanse ca sarcina să fie una liniștită, fără probleme.

Cele mai citite

iPhone 17 Air, detalii despre un design revoluționar

Un nou model din seria iPhone, denumit iPhone 17 Air, se pregătește să intre în lumina reflectoarelor, cu zvonuri și scurgeri de informații care...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Renovezi baia? Alege un vas WC suspendat pentru o transformare spectaculoasă

Transformarea băii tale nu înseamnă doar să schimbi câteva accesorii sau să revopsești pereții. Alegerea corectă a obiectelor sanitare poate face o diferență uriașă...
Ultima oră
Pe aceeași temă