7.9 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăFamilieCiulama cu pui și ciuperci – descoperă secretele unei rețete reușite

Ciulama cu pui și ciuperci – descoperă secretele unei rețete reușite

Un preparat des întâlnit în bucătăria mamelor și a bunicilor noastre este ciulamaua cu pui. Dacă îți este dor să te răsfeți cu una dintre rețetele copilăriei, învață pas cu pas cum să o prepari perfect din prima. Este o mâncare rapidă, care nu necesită multă experiență în bucătărie și nici multe ingrediente. Realizează, fără să depui prea mult efort culinar, un sos cremos și gustos alături de o carne suculentă.

Ca să obții o rețetă mai consistentă și mai apetisantă de ciulama cu pui, îți recomandăm să adaugi și ciuperci. Servită alături de mămăliguță și ardei iute, vei face o masă demnă de lăudat multă vreme înainte.

Iată de ce ingrediente ai nevoie și care este metoda de preparare care te ajută să gătești cea mai bună ciulama cu pui și ciuperci.

Ingrediente necesare pentru rețeta de ciulama cu pui și ciuperci

– 4 pulpe de pui superioare;

– 6-7 ciuperci;

 o ceapă;

– 3-4 linguri de smântână;

– două linguri de făină;

– 60 g de unt;

– pătrunjel sau mărar tocat mărunt;

– 2-3 căței de usturoi;

– piper;

– sare.

Cum prepari cea mai bună ciulama cu pui și ciuperci

Taie ceapa mărunt și pune-o la călit în puțin unt și apă, după care adaugă ciupercile bine spălate și tăiate felii. Lasă-le pe foc până când se înmoaie, amestecând din când în când.

Adaugă pulpele de pui spălate și curățate și lasă-le pe foc timp de un sfert de oră. Poți pune și restul de unt în această etapă. După ce s-au combinat aromele, adaugă 600 ml de apă și lasă preparatul să fiarbă timp de 25 de minute sau până când carnea este gata.

Adaugă o pastă omogenă formată din făină amestecată cu smântână și câteva linguri de apă fierbinte din recipientul de pe aragaz. Dă focul mic și amestecă până când se îngroașă sosul. Spre final, adaugă usturoiul, sarea, piperul și verdeața, pătrunjelul ori mărarul tocat mărunt. Potrivește de gust și oprește focul.

Ciulama cu pui și ciuperci – modalități de servire

Dacă ești în pană de idei la capitolul modalități de servire, îți prezentăm mai jos câteva idei culinare care să te inspire pentru mesele în familie.

Cea mai populară modalitate de servire a rețetei de ciulama de pui și ciuperci este cu mămăliguță și ardei iute ori castraveciori murați, însă poți opta și pentru alte combinații delicioase precum cartofi natur. Mai mult de atât, poți copia ideea de la tocănițele cu sos roșu și să pui deasupra un ou ochi ori poșat.

O modalitate interesantă de a îmbunătăți gustul și aroma acestui preparat este înlocuirea smântânei cu cremă de brânză cu mărar, pe care o poți prepara chiar în casă.

De unde provine rețeta de ciulama?

Ciulamaua este o mâncare populară în bucătăria românească și cea moldovenească, însă există variante culinare similare și la francezi și italieni. Spre exemplu, în bucătăria italiană sunt multe sosuri pe bază de făină, unt topit și lapte care se adaugă la rețete precum lasagna, cannelloni și diferite tipuri de paste. În bucătăria franceză există versiuni culinare precum Champignons à la crème și Croûte aux champignons.

Ceea ce este interesant la istoria ciulamalei este că acest cuvânt are origini turcești – çullama, însă preparatul respectiv nu seamănă cu sosul alb pe bază de făină, ci este o plăcintă cu foi și umplutură de carne. Așadar, românii au păstrat doar denumirea, însă au adaptat rețeta după preferințele fiecărei regiuni.

Ciulamaua se poate prepara cu diferite tipuri de carne (pui, miel, vițel, porc, curcan, porumbel), organe (pipote și inimi) ori doar legume pentru perioadele de post (ciuperci, dovlecei, cartofi, conopidă, vinete, soia).

Poftă bună!

Cele mai citite

Directorul Muzeului Național de Istorie: Asigurarea generală pentru toată expoziţia de la Muzeul din Drents se ridică la peste 30 de milioane de euro

Directorul Ernest Oberländer-Târnoveanu a subliniat că piesele din patrimoniul național au participat anterior la expoziții internaționale organizate în Germania, China, Spania și alte țări,...

Managerul Muzeului Național Brukenthal, semnal de alarmă privind siguranța patrimoniului cultural național

Managerul a atras atenția asupra necesității de a face investiții în sistemele de siguranță pentru protejarea patrimoniului, amintind de cel mai mare jaf de...

Ministrul Mediului anunță posibilitatea majorării valorii ecotichetului pentru mașini electrice

Adoptarea unui program Rabla multianual pentru perioada 2025-2030 ar oferi predictibilitate și ar putea contribui la atingerea țintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon Declarațiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă