Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMD) a organizat, ieri, un amplu miting în Piaţa Victoriei, pentru a marca Ziua Micii Uniri cu nemulţumirile lor faţă de mai vechea decizie a Executivului de a le reduce pensiile, dar şi pentru a susţine valul de proteste împotriva preşedintelui Traian Băsescu din ultimele două săptămâni.
Cum organizaţia a anunţat că vor participa membri ai săi din toată ţara, am decis că e un prilej numai bun să vedem cum decurge un astfel de miting din momentul zero – adunarea la autocar – până în ultima clipă, respectiv întoarcerea acasă. Am ales pentru demersul nostru cu camera ascunsă filiala Vrancea a SCMD.
„Întăririle sunt binevenite”
Ne-am infiltrat foarte uşor în autocarul plin cu ex generali, colonei, maiori şi căpitani. Mai întâi l-am sunat pe Dumitru Stan, reprezentantul din Focşani al FACIAS, o asociaţie finanţată şi susţinută de Dan Voiculescu. Stan este în acelaşi timp şi fost căpitan comandor. Iniţial, i-am explicat că suntem patru-cinci băieţi care vor să participe la protestul din Focşani din 24 ianuarie. „Noi, de regulă, participăm în fiecare după-amiază la mitingurile astea spontane„, ne-a răspuns sigur pe el rezervistul. „Dar, pentru marţi, foarte mulţi dintre noi mergem la Bucureşti. Plecăm dimineaţă cu un autocar, nu e nimic că sunteţi doar patru, întăririle sunt binevenite întotdeauna”, şi-a manifestat fostul ofiţer deschiderea neaşteptată faţă de noi.
A urmat pasul al doilea. Ne-am întâlnit luni, la Focşani, cu rezervistul de la FACIAS. Acesta ne-a prezentat unui lider al Sindicatului Cadrelor Militare care ţinea evidenţa pasagerilor pentru Bucureşti. Şi acesta s-a arătat deschis la propunerea noastră, chiar dacă din cinci am rămas doar doi. Ne-a trecut numele pe un calendar de buzunar, singura bucată de hârtie pe care o avea la îndemână, şi ne-a invitat marţi dimineaţă, la 6.30, la autocar.
„Nu-i mai spun lui fiu-miu nimic, e agent al lui Băsescu”
A doua zi, am descoperit că, deşi pe noi nu ne-au verificat atent, rezerviştii sunt în general obsedaţi de faptul că îi urmăresc serviciile secrete pentru că protestează împotriva lui Traian Băsescu. Atât de obsedaţi încât unul dintre ei nu-i mai povesteşte nici măcar fiului său, angajat la Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne, despre activităţile sindicatului. „Aseară a venit fecioru-miu la mine să mă întrebe dacă plec. «Dar ce vă interesează pe voi?», i-am spus. Că de când cu sindicatul ăsta, toată ziua e pe mine. «Nu vă mai spun nimic, căutaţi şi singuri informaţiile». Aşa i-am spus”, le povestea omul foarte serios, ieri dimineaţă, colegilor săi. Majoritatea au râs, dar altul a insistat. „M-a sunat aseară Marian, dar nu am auzit nimic. Erau pe fir ascultători la greu”. La un moment dat, unul dintre militari observă o lumină pe cer care se deplasează linear. „Ce-o fi ăla, avion?”, întreabă naiv. „Nu e avion, vă spun eu, e satelit„, răspunde sigur pe el şi fără să glumească un fost ofiţer. Ceilalţi râd: „E clar, vrea Băsescu să vadă dacă mai are loc Hora Unirii la Focşani”. Toţi cad de acord că preşedintele nu va avea curaj să vină în piaţă „nici cu toată garda”.
„Ţi-ai pus cravată, alergi după reporteri”
Ne urcăm în autocar. Liderii locali ai SCMD sunt un pic dezamăgiţi. Din 50 de persoane câte au anunţat că vor veni, s-au prezentat doar 30. Asta a stârnit nemulţumirea unui fost marinar. „Autocarul a costat 2.100 de lei pentru 50 de locuri. Dacă luam unul de 32 de locuri, costa 1.500 de lei. Trebuia să nu fi cheltuit aiurea banii sindicatului.” Trec repede peste dezamăgire, mai ales că încearcă să se amăgească între ei: „Cică mai sunt unii care vin cu maşina proprie, aşa au promis”. Marinarul nu ascultă, e un pic obosit. „Am stat aseară să mă uit la Gâdea şi Badea. Doar Antena 3 mai spune adevărul în ţara asta. Cel mai mult îmi place de Radu Tudor„, declamă. Ceilalţi foşti ofiţeri îşi amintesc o întâmplare mai veche legată de acest post de televiziune şi nu ratează ocazia să glumească pe seama unuia dintre ei, ex-comandant de unitate. În trecut, acesta i-a dat un interviu Danei Grecu. „Ia vezi, domnu comandant, poate vine iar Dana Grecu. Ia uite, ţi-ai luat şi cravată, o să alergi după reporteri prin piaţă„. Comandantul nu se supără, doar răspunde cu o uşoară tristeţe: „Dana Grecu nu mai e reporter acum”.
Pe drum, toţi rezerviştii discută despre cel mai important subiect din viaţa lor: scăderea pensiilor militare. Dezbat despre legi, despre „nesimţirea” şi „minciunile” ministrului Apărării şi ale Guvernului Boc. Unul crede că nu e bine să se mai spună public care este valoarea reală a unei pensii speciale. „L-am văzut pe un militar la televizor că se plângea că i-a scăzut pensia la 2.000 de lei, iar el avea doar 20 de ani de activitate militară. Domnule, nu ar trebui să se mai spună asta, că e normal să ne urască civilii”. Comandantul e de acord. Şoferul autocarului, şi el pensionar, prinde momentul şi-l ia la rost pe un militar. „Eu am 700 de lei după 44 de ani de muncă ca şofer profesionist. Mata cât ai?”. Rezervistul bate în retragere: „Dar ce te interesează?”. Cei din jur râd.
continuare în pagina 2
„I-am trimis mail ministrului Apărării”
Un alt subiect fierbinte e gestul locotenentului din Câmpia Turzii Alexandru Gheorghe, care a venit la mitingul din Piaţa Universităţii în uniformă, încălcând consemnele militare. Toată lumea e de partea lui. „Pentru români, e un semn că a ieşit locotenentul ăsta, un semn că armata e cu poporul. Nu cred că îi fac nimic, că nu mai are nevoie Băsescu de un alt subiect. Ia cinci zile de arest şi atât”, îşi dă cu părerea un ofiţer. „Băiatul mi-a plăcut şi ca pregătire. Are un colectiv care îl susţine, toată armata îl susţine tacit. Acum depinde cum se implică şi presa. Eu, în locul ălora de la Antena 3, trimiteam un reporter cu el, cu trenul”. Până una alta, generalul Stelian Ferariu, preşedintele filialei SCMD Focşani, a trimis un e-mail ministrului Apărării Gabriel Oprea, în care îi ia partea locotenentului.
Militarii sunt totuşi dezamăgiţi că românii nu ies în stradă decât în număr mic. „E rău, dacă nu ies mai mulţi în stradă, o să ne desconsidere cu timpul. Totuşi, 2.000 de oameni la nivelul Bucureştiului e puţin„.
Intrăm în Capitală. Aproape de Piaţa Victoriei, colonelul în rezervă Petrache Barbă-Roşie începe să împartă veste de fâş albastru, pe care scrie „Sindicatul Cadrelor Militare”. Nu le îmbracă chiar toţi. Tocmai de aia renunţă să mai distribuie şi şepci albastre cu aceeaşi inscripţie. Primim şi noi câte un steag tricolor. Unii se încălzesc suflând în vuvuzele, alţii testând băuturile de acasă: generalul are nişte pălincă, comandantul nişte vişinată, alt militar două bidoane de câte cinci litri de vin. Nu discută despre sloganuri, majoritatea au mai fost la mitinguri. Coboară grupat şi merg în Piaţa Universităţii, unde se plasează cât mai în faţă, să se vadă pancarta cu „SCMD Filiala Vrancea”.
La întoarcere, popas la un primar PNL
După miting, foştii ofiţeri vrânceni se întorc veseli la autocar. În jurul orei 16, liderii fac prezenţa pentru plecarea către casă şi, râzând, „dau atacul” la bidoanele cu vin. „Puneţi în pahare cu disciplină„, strigă un colonel. Doi dintre ei se laudă că au dat declaraţii presei, altul îl ceartă pe şofer pentru că pune acelaşi CD cu doar 10 melodii. A fost totuşi un succes. „Am fost mai mulţi decât în primăvară”, concluzionează unul dintre manifestanţi. Pe drum, protestatarii sunt anunţaţi prin portavoce că sunt aşteptaţi în crama vicepreşedintelui PNL Vrancea, Valerică Zamfirescu, primar în comuna Slobozia Bradului. Vestea este primită cu mare bucurie de pasagerii autocarului. Vom reveni cu amănunte.
Diminuarea pensiilor, mărul discordiei
Ministerul Apărării Naţionale a decis la începutul anului trecut să recalculeze pensiile uriaşe ale foştilor militari şi să revizuiască activitatea acestora sub arme. Decizia a nemulţumit profund cadrele în rezervă. Cei mai mulţi s-au trezit cu pensii reduse şi grade retrase. Deşi, la jumătatea anului trecut, ministrul Gabriel Oprea a anunţat că pensiile sub 3.000 de lei au fost de fapt mărite, unii pensionari militari au dat în judecată statul, iar sindicatul cadrelor în rezervă protestează periodic împotriva recalculării.