5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce nu răspunde ministrul Mang acuzaţiilor de plagiat?

De ce nu răspunde ministrul Mang acuzaţiilor de plagiat?

Deşi au trecut mai mult de 24 de ore de când au apărut primele dovezi serioase care l-ar putea incrimina pe noul ministru al Educaţiei de plagiat, acesta se apără preferând să ignore subiectul.

România liberă a descoperit, în cursul zilei de luni, două articole semnate de Ioan Mang şi care reproduc fraze, pasaje, tabele din texte ştiinţifice mai vechi care aparţin altor autori străini. Contactat, imediat, telefonic ministrul Mang a respins orice acuzaţie de plagiat dar a precizat că îşi va formula un punct de vedere mai elaborat după ce va citi documentele.

La peste 12 ore de la publicarea pe site-ul ziarului a facsimilelor şi a articolelor (atât cele care aparţin lui Mang dar şi cele bănuite că i-au fost surse de inspiraţie), în cursul zilei de marţi, contactat din nou telefonic, ministru a declarat că nu ştie despre ce este vorba şi că nu a auzit de chestiunea semnalată de noi. Pentru a putea formula un punct de vedere în cunoştiinţă de cauză, i-am trimis ministrului, pe email-ul personal (aşa cum ne-a cerut în cadrul unei conversaţii telefonice n.red), articolele şi alte documente. După patru ore, i-am cerut o opinie, dar Mang a refuzat dialogul.

Citeşte şi Nou scandal la Ministerul Educaţiei. Acuzaţii serioase de plagiat împotriva lui Ioan Mang (vezi facsimile)

Încă două articole dubioase

Prima lucrare care a ridicat semne de întrebare are trei pagini şi jumătate şi se numeşte „VHDL implementation of an error detection and correction module based on Hamming code”. Este scrisă împreună cu Erica Mang, a fost publicată în 2011 într-o revistă din Oradea şi conţine mai multe pasaje (spre exemplu există o bucată integrală de trei sferturi de pagină), fraze şi grafice care sunt luate dintr-un articol ştiinţific mult mai vechi. Este vorba de „Single Error Correction and Double Error Detection” scris de Simon Tam la 1 septembrie 2004.

O altă lucrare a lui Ioan Mang – „Reconfigurable computing – a new paradigm”, scrisă împreună cu Erica Mang şi Constantin Popescu-Rotoiu reproduce pasaje din lucrarea „Security on FPGAs: State of the Art Implementations and Attacks” fără nici o menţionare a sursei.

Consiliul Naţional de Etică (din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică,) organism în măsură să analizeze situaţiile de plagiat, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Legea spune că persoanelor dovedite că au plagiat li se interzice ocuparea posturilor didactice şi de cercetare. Ioan Mang este profesor la Universitatea din Oradea.

Numărul articolelor semnate de Ioan Mang şi în jurul cărora există suspiciuni de plagiat a ajuns la patru. Site-ul Contributors.ro a semnlat existenţa a încă două articole semnate de ministrul Educaţiei şi care reproduc o serie de paragrafe copiate din studii ştiinţifice internaţionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă