Mult-anunțatele vouchere de alimente de 50 de euro s-au evaporat acum de Paște și așteptăm cel mai devreme să vină la 1 iunie, însă oricum valoarea lor este de 4 lei pe zi, ceea ce face ca cei mai mulți să cumpere o pâine în plus cu acești bani.
Dacă inițial știam că voucherele vin de sărbătorile de Paște, adică de la 1 mai și puteau fi date mai devreme cu câteva zile, acum nu mai suntem siguri că vor veni nici măcar în vară, mulți se tem că ele vor fi date chiar din toamnă.
Cu alte cuvinte pachetul de măsuri anunțat de Coaliția PSD-PNL-UDMR începe să-și arate colții și să aflăm că în realitate nu câștigăm mai nimic, ci sunt cu adevărat măsuri luate de dragul unor viitoare alegeri.
Ce prevede pachetul de vouchere?
Vouchere pentru alimente de bază – 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru:
– Familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună
– Pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună
– Persoanele cu venit minim garantat
– Persoanele cu dizabilități
Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
Traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă.
„Voucherele se iau de la angajator sau de la instituții precum Protecția Copilului sau Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitație. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate și vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.
Pentru persoanele cu dizabilități, voucherele vor fi distribuite prin direcțiile de asistență socială și protecția copiilor.
Pentru copii, vouchere vor fi acordate prin intermediul școlilor.
Voucherele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii și prin Poșta Română.
Cum arată coșul de alimente
Potrivit unui studiu, realizat de compania Picodi este tot mai greu de trăit în România în urma scumpirilor. Astfel, coșul de cumpărături arată așa: pâine (12 bucăţi) – 44,30 lei, Orez (3 kg) – 17,60 lei, Ouă (20 bucăţi) – 18,20 lei, Lapte (12 l) – 64,70 lei, Iaurt (5 l) – 43,90 lei, Caşcaval (1,5 kg) – 41,30 lei, Carne (3 kg) – 57,80 lei, Peşte (3kg) – 139,80 lei, Fructe (9 kg) – 45,80 lei, Legume (15 kg) – 60,00 lei.
Valoarea coşului de produse alimentare de bază în martie 2022 este de 533,40 lei. Astfel, alimentele de bază care asigură doar supravieţuirea reprezintă echivalentul a 28,7% din valoarea medie a pensiei din România.
Unde poți trăi cu o pensie pentru limită de vârstă
Deși preferințele alimentare și percepția unui trai confortabil variază de la o regiune la alta și chiar de la o persoană la alta, am decis să comparăm prețurile produselor alimentare de bază cu pensiile medii din diferite țări.
Cel mai bun raport dintre prețurile alimentelor și pensii a fost înregistrat în Norvegia, Austria și Franța. În aceste țări, coșul de produse de bază reprezintă 13,4%, 13,7% și, respectiv, 14,3% din pensia medie.
În acest clasament, România a ocupat locul 28 din 44 de țări, cu un rezultat de 28,7%, devansând țări precum Bulgaria (43,5% și locul 34), Serbia (34,2% și locul 32) și Ungaria (33,3% și locul 23).
Dintre țările incluse în acest studiu, situația pensionarilor din Albania, Belarus și Ucraina este cea mai proastă. Numai coșul de produse de bază consumă 72,8%, 76,7% și, respectiv, 84,9% din pensie.
Dintre cele 44 de țări luate în considerare în studiu Picodi, persoanele care trăiesc în Norvegia primesc cele mai mari pensii – 1 797 de euro pe lună, conform celor mai recente statistici oficiale. Elveția (1.704 euro) și SUA (1.482 euro) se disting, de asemenea, prin pensia de stat ridicată.
În România, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în jur de 4 milioane de persoane primesc pensii, iar pensia medie este de 1857 RON net sau 376 de euro (locul 28 în clasament).
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!