2.9 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăEconomieVom avea din nou tractoare „made in Romania“. Prezentarea oficială va fi...

Vom avea din nou tractoare „made in Romania“. Prezentarea oficială va fi făcută în toamnă

Noul tractor, proiectat pentru a fi utilizat în agricultură, a fost conceput în întregime de echipa de ingineri a Centrului de Cercetare și Dezvoltare din orașul Reghin. Centrul de cercetare iFOR a fost înființat în anul 2015, aparține firmei private IRUM și se află chiar în incinta fabricii.

Construcția centrului a durat aproape doi ani și a costat circa 2,7 milioane de euro. Noile tractoare, concepute aici, vor fi realizate pe platfoma industrială din Reghin. 

Utilajul va fi echipat cu un motor Diesel “Stage IV” (standard UE pentru vehicule non-rutiere), cu o capacitate cilindrică de 3,4 litri, care va dezvolta o putere de 102 CP și un cuplu maxim de 430 Nm. Acest  tractor va fi destinat în primul rând fermierilor români, dar va putea fi livrat și în alte țări europene.

„Anul Centenarului este un bun moment să oferim o soluție integral românească, într-o categorie de piață unde nu mai avem soluții de mai bine de 15 ani, iar în toamna acestui an pregătim lansarea oficială a primului tractor agricol sută la sută românesc marca IRUM”, a anunțat Mircea Oltean, președintele companiei IRUM din Reghin.

Prezentarea oficială a noului tractor ar urma să aibă loc în cadrul Târgului Internațional INDAGRA, care se va desfășura în octombrie la București.

Întreprinderea IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreține și repara utilaje și mecanisme agricole și forestiere. Din anul 1969, compania din Reghin a început să producă tractoare forestiere.

 

La început s-a cumpărat o licență din Belarus

Producția de tractoare agricole a început la Reghin în anul 2010, când această companie a achiziționat mai multe licențe prentru a putea asambla tractoare și utilaje din Belarus. Experiența acumulată în acest domeniu a permis dezvoltarea și finalizarea proiectului primului tractor agricol integral românesc.

În acest moment, principalele produse ale companiei din Reghin sunt tractoarele articulate forestiere (TAF) și alte utilaje din același domeniu.

În prezent, IRUM are aproape 500 de angajați. Cifra de afaceri pe anul 2017 la nivelul  grupului MAVIPROD, din care face parte IRUM, este de 40 milioane de euro.

 

Primele tractoare românești au venit de la fabrica de avioane

România a început să producă tractoare în anul 1946, la uzina IAR Brașov (cea care, anterior, fabricase avioane militare). Primul model de tractor livrat de la Brașov s-a numit IAR 22 și avea un motor Diesel de 38 CP.

Primele tractoare de concepție românească au început să fie produse tot la Brașov, în anul 1960, în cadrul gamei U 650. Ulterior, în perioada comunistă, aici s-au produs atât tractoare de concepție proprie, cât și sub licență Fiat.

După anul 1989 a apărut ideea ca uzina din Brașov să fie cumpărată de o firmă din Italia, dar aceasta nu s-a finalizat, iar în anul 2007 uzina de tractoare din Brașov a intrat în lichidare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Schimbare majoră în armata ucraineană. Cine va avea comanda pe frontul din Donețk

Armata ucraineană a confirmat sâmbătă înlocuirea comandantului Grupului Operativ Tactic responsabil cu frontul din regiunea estică Doneţk, generalul Oleksandr Luţenko, cu generalul Oleksandr Tarnavski,...

Drone suspecte survolează baze militare americane. Donald Trump cere să fie doborâte

Misterul dronelor din Statele Unite, care survolează bazele militare, se adânceşte. Mai mulţi militari de top din armata americană susţin că aparatele de zbor...

Schimbare majoră în armata ucraineană. Cine va avea comanda pe frontul din Donețk

Armata ucraineană a confirmat sâmbătă înlocuirea comandantului Grupului Operativ Tactic responsabil cu frontul din regiunea estică Doneţk, generalul Oleksandr Luţenko, cu generalul Oleksandr Tarnavski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă