Veste bună de la BNR pentru românii cu credite de consum

Banca Națională a României a anunțat valoarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC). Acesta este în scădere.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 30.06.2020 - 12:20

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, cel care se aplică acum la calculul dobânzii pentru împrumuturile de consum ale persoanelor fizice, a scăzut față de cel din primul trimestru al anului: 2,41 %, față de 2,44%.

„Pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.”, este reglementarea legală din OUG 19/2019 pe baza căruia se stabilește IRCC.

Banca Națională a României a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a stagnat marţi la 2,20% pe an, ROBOR la 6 luni a rămas la 2,25%, iar ROBOR la 12 luni, la valoarea de 2,35%.

 

Comentarii