Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut anul trecut

Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut anul trecut cu 3,8%, la 89,99 miliarde lei, faţă de anul precedent, din care producţia vegetală a însemnat 62,96 miliarde lei, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează News.ro.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

24.07.2020 - 13:02

Producţia vegetală a scăzut în 2019 cu 5,6%, la 62,96 miliarde lei, producţia animală a scăzut cu 0,7%, la 25,23 miliarde lei, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%, la 1,79 miliarde lei.

”În anul 2019, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 3,8% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a scăzut cu 5,6%, producţia animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%”, arată datele INS.

În anul 2019, structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, precizează INS.

Ponderea producţiei vegetale a fost de 70%, ponderea producţiei animale de 28%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2%.

Structura valorii producţiei vegetale în anul 2019, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: cartofi (+1,9 puncte procentuale), plantede nutreţ (+0,3 puncte procentuale) şi legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: fructe şi struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) şi cereale (-1,2 puncte procentuale).

Structura valorii producţiei animale în anul 2019, la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: porcine (+1 punct procentual) şi ovine şi caprine (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: bovine (-0,2 puncte procentuale), păsări (-0,2 puncte procentuale) ṣi produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (-0,2 puncte procentuale).

Producţia ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultură” şi cuprinde: valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate. Această producţie nu cuprinde: valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare.

În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă.

Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (de exemplu: producerea brânzeturilor în ferma zootehnică). Producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază (preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.

Comentarii

loading...