0.9 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăEconomieValoarea producţiei ramurii agricole a scăzut anul trecut

Valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut anul trecut

Producţia vegetală a scăzut în 2019 cu 5,6%, la 62,96 miliarde lei, producţia animală a scăzut cu 0,7%, la 25,23 miliarde lei, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%, la 1,79 miliarde lei.

”În anul 2019, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 3,8% comparativ cu anul precedent. Producţia vegetală a scăzut cu 5,6%, producţia animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%”, arată datele INS.

În anul 2019, structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, precizează INS.

Ponderea producţiei vegetale a fost de 70%, ponderea producţiei animale de 28%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2%.

Structura valorii producţiei vegetale în anul 2019, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: cartofi (+1,9 puncte procentuale), plantede nutreţ (+0,3 puncte procentuale) şi legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiilor au fost înregistrate la: fructe şi struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) şi cereale (-1,2 puncte procentuale).

Structura valorii producţiei animale în anul 2019, la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent: creşteri ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: porcine (+1 punct procentual) şi ovine şi caprine (+0,3 puncte procentuale); scăderi ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la: bovine (-0,2 puncte procentuale), păsări (-0,2 puncte procentuale) ṣi produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (-0,2 puncte procentuale).

Producţia ramurii agricole este determinată conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultură” şi cuprinde: valoarea tuturor producţiilor de produse agricole (inclusiv valoarea producţiei de vin obţinută în unităţile agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie) şi valoarea serviciilor agricole efectuate de unităţile specializate. Această producţie nu cuprinde: valoarea consumului de sămânţă din producţie proprie pentru culturile la care însămânţările se fac toamna, valoarea strugurilor utilizaţi în producţia de vin a unităţilor agricole care nu dispun de instalaţii industriale de vinificaţie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea ouălor puse la incubat şi pierderile la producători după recoltare.

În plus, producţia ramurii agricole cuprinde valoarea activităţilor secundare neagricole neseparabile şi este diminuată cu valoarea laptelui transformat în derivate (produse obţinute din prelucrarea laptelui) în aceeaşi fermă.

Activităţile secundare neagricole neseparabile sunt activităţi legate direct de producţia agricolă care nu pot fi separate de activitatea agricolă principală din punct de vedere al costurilor (de exemplu: producerea brânzeturilor în ferma zootehnică). Producţia ramurii agricole este exprimată în preţuri de bază (preţurile la producător la care se adaugă subvenţiile pe produs şi se scad impozitele pe produs) ale fiecărui an.

Cele mai citite

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă