5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieVâlcov: Sper să putem schimba radical modul în care este calculat ROBOR

Vâlcov: Sper să putem schimba radical modul în care este calculat ROBOR

Formula de calcul pentru toţi indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceştia trebuie să dispară, a declarat Darius Vâlcov, luni, într-un interviu pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situaţii în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici.

„Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieţei interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”.

Această declaraţie arată o schimbare în relaţia dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern, faţă de situaţia din ultimele şase săptămâni, când cele două instituţii s-au războit tocmai din acest motiv: ROBOR, în funcţie de care a fost stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor.

Taxa pe activele financiare ale băncilor, care a fost introdusă de la începul acestui an, variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, fiind calculat de Reuters şi afişat de BNR.

De asemenea, Vâlcov a sugerat, pentru Bloomberg, că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile şi Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero).

Consilierul premierului a susţinut că prin noua taxă Guvernul doreşte să scadă din costurile de împrumut ale populaţiei, nu să o încaseze de la bănci, iar veniturile statului în ianuarie sunt peste estimările analiştilor.

„Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca toate costurile de împrumut pentru populaţie să fie apropiate de cele ale altor europeni, să fie înjumătăţite faţă de nivelurile actuale”, a mai spus Vâlcov.

Vâlcov a mai arătat, în interviul pentru Bloomberg, şi altă schimbare în ceea ce priveşte relaţia cu BNR – nu a mai acuzat instituţia că încearcă devalorizarea leului. Spre deosebire de discursul din ultimele săptămâni, el a spus, de această dată, că BNR încearcă să protejeze moneda de efectele negative.

Cursul de schimb leu/euro a înregistrat o perioadă de creştere, în a doua jumătate a lunii ianuarie. A punctat mai multe maxime istorice, până la vârful de 4,7648 lei, din data de 25 ianuarie, punct de unde a început o perioadă de stabilizare în jurul nivelului de 4,75 lei.

Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024

Ministerul Mediului a alocat un miliard de lei pentru programul Rabla Plus 2024, prin care se oferă subvenții pentru achiziționarea de automobile electrice și...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă