2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăEconomieUrmătoarea recesiune economică globală va fi brutală

Următoarea recesiune economică globală va fi brutală

Pentru o scurtă perioadă, în dimineaţa zilei de miercuri, 14 august, randamentele obligațiunilor trezoreriei americane, cu maturitate la doi ani, au fost mai mari decât cele la zece ani.

O investiție pe termen scurt a fost considerată mai riscantă decât cea pe termen lung, iar rentabilitatea acesteia, prin urmare, a fost mai mare. E un semnal ce poate să indice probleme majore în economie.

Ultima dată când randamentele au fost inversate a fost în anul 2007, înainte de marea recesiune cauzată de criza subprimelor, observă The Rolling Stone.

Conform unui studiu Credit Suisse citat de Washington Post, recesiunile au urmat, istoric privind lucrurile, la 18 – 24 de luni de la o inversiune a curbei de randament precum cea de miercuri, 14 august.

Aşadar, ar urma, dacă e să dăm credit bancarilor elveţieni, o nouă recesiune, ce s-ar prefigura undeva între februarie şi august 2021.

„Ultima dată când randamentele au fost inversate astfel a fost în anul 2007, înainte de marea recesiune economică.” The Rolling Stone

Unii tehnocraţi susțin că inversarea curbei de randament nu e, în acest caz, un indicator de recesiune la fel de fiabil, cum e în general. Fostul președinte al Rezervei Federale, Janet Yellen, a fost precaută la Fox Business, tot miercuri dimineaţă.

„Istoric, a fost un semnal destul de clar de recesiune și dă de gândit că piețele îi acordă atenție, dar aș îndemna ca acest moment să fie tratat ca un semnal mai puțin edificator”, a spus Yellen.

 

Oricum, creşterea se va încheia

„Motivul pentru aceasta este că există o serie de factori, în afară de așteptările pieței, în ceea ce privește evoluţia viitoare a ratelor dobânzii, care influenţează randamentele pe termen lung”, susţine expertul.

Mai devreme sau mai târziu, actuala expansiune economică, considerată cea mai lungă din istoria SUA, se va termina. Acest lucru e deosebit de tulburător.

Nu numai pentru America, dar şi pentru Europa şi, prin urmare, şi pentru România, stat membru UE care e organic dependent de sistemul economic occidental. Data trecută când economia duduia şi oficialii români afirmau că criza subprimelor nu ne va afecta, impactul a fost dur.

Cele mai citite

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...

Italia a despăgubit în premieră victime ale crimelor naziste

Italia a plătit pentru prima dată despăgubiri victimelor crimelor de război naziste, dându-le 800.000 de euro moștenitorilor unui bărbat ucis într-un masacru civil din...
Ultima oră
Pe aceeași temă