La finalul lunii martie, Comisia Europeană stabilea cinci categorii de ajutor de stat: subvenții directe și avantaje fiscale selective; garanții de stat la împrumuturi accesate de companii, de la bănci; împrumuturi publice subvenționate la companii; garanții la băncile ce sprijină economia reală; asigurare de credit la export, pe termen scurt.
Acum, apar măsuri de recapitalizare și de datorii subordonate. Prin ajutorul de recapitalizare, pot fi posibile intervenții publice punctuale, ca ajutor pentru societățile în dificultate. Cele deja în dificultate la 31 decembrie 2019 nu sunt eligibile.
Ajutorul de recapitalizare ar trebui acordat numai dacă nu e altă soluție. Intervenția trebuie să aibă în vedere interesul comun, spune Mihaela Mitroi de la EY.
Recapitalizările nu ar trebui să depășească minimul necesar viabilizării beneficiarului sau necesarul pentru restabilirea structurii capitalului beneficiarului, la nivelul dinaintea epidemiei.
Ajutorul de recapitalizare ar trebui acordat numai dacă nu e altă soluție. Mihaela Mitroi, EY
Dacă la șase ani de la acordarea ajutorului de recapitalizare, societăților cotate la Bursă, sau până la șapte ani, la alte tipuri de societăți, nu e confirmată încetarea participării statului, va trebui prezentat CE un plan de restructurare a societăţii.
Apar și condiții de participare a statului la capitalul societăților și remunerarea sa, ca și la încetarea participării. Statul trebuie remunerat suficient pentru riscurile asumate.
Mecanismul să încurajeze beneficiarele și/sau proprietarii lor să răscumpere acțiunile dobândite de stat, pentru caracterul temporar al intervenției.
Procedura de exit
Societățile beneficiare și statele membre au obligația să elaboreze o strategie de încetare a participării statului, în special la societățile mari ce au primit ajutor semnificativ de recapitalizare.
Există interdicții la acordarea de dividende și răscumpărări de acțiuni și o limitare strictă a remunerării acordate conducerii, inclusiv o interdicție de acordare de prime salariale.
Până în prezent Comisia a aprobat ajutoare de stat de aproximativ 1,9 trilioane de euro, din care România a beneficiat doar de 3,3 miliarde de euro.