12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieUniCredit susţine că România se va confrunta cu o recesiune profundă

UniCredit susţine că România se va confrunta cu o recesiune profundă

Sprijinul guvernamental este limitat din cauza situaţiei fiscale delicate, arată raportul trimestrial de analiză macroeconomică şi strategie al UniCredit Bank.

Potrivit raportului, după o scădere puternică în trimestrul al doilea, produsul intern brut (PIB) ar putea începe să crească începând cu cel de-al al treilea trimestru al anului.

Viteza cu care activitatea economică îşi va reveni va fi determinată de rapiditatea ridicării restricţiilor, de cât de repede îşi va reveni economia globală şi de cât de mulţi dintre angajaţii aflaţi momentan în şomaj tehnic vor fi disponibilizaţi în trimestrul al patrulea al anului 2020 şi în 2021.

“Banca Naţională a României va continua să apere leul prin menţinerea costului de finanţare a investitorilor străini semnificativ deasupra ratelor ROBOR. Ne aşteptăm ca alegerile locale şi parlamentare să aibă loc spre finalul anului 2020”, se spune în raportul citat de InCont.

Conform analizei, Curtea Constituţională (CC) şi pandemia de COVID-19 au pus capăt crizei politice din România. Curtea Constituţională s-a opus unei proceduri rapide care viza declanşarea alegerilor anticipate în timp ce răspândirea epidemiei a forţat politicienii să voteze un Guvern cu puteri depline pentru a declara starea de urgenţă în combatarea situaţiei fără precedent.

“Guvernul a acţionat rapid pentru mitigarea efectelor negative ale carantinei instituite la final de martie. Executivul a decis susţinerea şomajului tehnic prin plata către companii a 75% din salariul brut (maxim 75% din salariul mediu).

Este posibilă o extindere a acoperirii iniţiale a suportului acordat companiilor afectate în trimestrul doi către mai multe categorii de angajaţi, inclusiv angajaţii independenţi şi contractorii. Numărul angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic ar putea creşte până la 1,5 milioane.

Estimarea de un milion a guvernului a fost atinsă deja în aprilie. Pe 23 aprilie erau şi aproape 250.000 de angajaţi disponibilizaţi. Ne aşteptăm ca rata şomajului să crească de la 3% înainte de carantină până la 9% în cursul anului, întrucât cel puţin 10% dintre angajaţii aflaţi în şomaj tehnic pot fi disponibilizaţi după epuizarea suportului guvernamental. Rata şomajului ar ptea rămâne peste 6% în 2021″, potrivit sursei citate.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă