2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăEconomieTurismul din România poate fi redeschis de la 1 iunie

Turismul din România poate fi redeschis de la 1 iunie

Preşedintele Camerei de Comerţ și Industrie Româno-Germane (AHK), omul de afaceri Dragoş Anastasiu, consideră că, după data de 1 iunie, turismul din România poate și trebuie să-și reia activitatea.

„Hotelurile şi restaurantele se pregătesc intens”, a explicat Dragoș Anastasiu într-o declarație prezentată la un post de televiziune.

Dragoș Anastasiu activează în domeniul turismului și al transportului de persoane, iar opinia lui este aceea că oamenii de afaceri din turism trebuie să fie cât mai rapizi după data de 15 mai, când în România starea de urgență va fi ridicată.

Potrivit acestuia, restaurantele au fost închise conform ordonanțelor militare dar vor fi redeschise după încetarea stării de urgență, iar “hotelurile nu au fost închise oficial niciodată”.

“Vine şi sezonul. România turistică este o Românie profund sezonieră şi dacă toţi hotelierii de pe Litoral şi din Delta Dunării vor pierde acest sezon va fi foarte, foarte greu pentru ei. Eu cred că va fi turism în România începând din luna iunie – iulie, dar va fi altfel. Sunt foarte mulţi care fac eforturi şi să ştiţi că sunt standarde noi de igienă. Am rămas plăcut surprins cât de multă preocupare pentru implementarea lor este deja de vreo 3-4 săptămâni. Veţi vedea că hotelurile şi restaurantele din România se pregătesc intens şi va fi un alt fel de a fi împreună acolo, dar vom fi deschişi şi cred că lucrurile se vor relua începând din 1 iunie”, a afirmat Anastasiu, într-o intervenţie la Digi 24.

În opinia acestuia, acele măsuri de precauție care vor continua după data de 15 mai vor modifica și unele proceduri din turism, de exemplu modul cum se va servi masa la restaurant sau modul în care vor fi distribuite locurile pe plajă.

Ridicarea stării de urgență în România se va aplica din data de 16 mai, conform anunțului președintelui Klaus Iohannis. Una dintre consecințele acestei decizii va fi posibilitatea unităților turistice de a primi din nou clienți.

Tehnic vorbind, din acel moment, unitățile de cazare și de alimentație publică „s-ar putea deschide, cu anumite precauţii, gradual”, a explicat ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, cu condiția ca vârful pandemiei să fie depășit până atunci.

Ministrul nu a explicat în ce vor consta aceste precauții dar ele pot fi intuite și pregătite încă de pe acum. Ministrul Tătaru a precizat însă că sălile de cinema vor continua să fie închise, tocmai pentru evitarea aglomerației.

“S-ar putea ca anul acesta, în România, să nu mai vedem neapărat bufetul suedez la micul dejun, ca să nu mai stăm la coadă şi să ni se servească la masă. S-ar putea să vedem din ce în ce mai multă servire în camere, să nu mai putem să intrăm toţi într-un restaurant şi să fim obligaţi să scoatem jumătate din mesele de acolo. S-ar putea să nu mai putem să punem mesele împreună ca să stea mai mult de o familie la masă. S-ar putea să vedem măsuri de dezinfecţie puternice la fiecare schimb de masă, să avem inclusiv oameni care vin să ne servească la masă care să poarte măşti. N-am fost obişnuiţi cu o astfel de viaţă şi un astfel de a face turism, dar cu siguranţă ne vom obişnui. Probabil că nici pe plajă nu vom mai putea pune cearşaf lângă cearşaf şi va trebui să ne distanţăm cumva unii de ceilalţi”, a explicat omul de afaceri Dragoș Anastasiu.

În acest moment, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60 la sută şi ar putea urca până la 90 la sută, dacă patronii și administratorii din turism nu își repornesc afacerile imediat ce acest lucru va fi permis.

Acum o lună, în momentul în care preciza ce restricții impune starea de urgență, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a explicat că hotelurile, restaurantele și barurile au permisiunea de a continua să desfășoare activități de comercializare a alimentelor și băturilor, cu condiția ca asemenea activități să nu presupună rămânerea clienților în interiorul acestor localuri.

“După 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăși activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României”

Klaus Iohannis,

Președintele României

“România turistică este o Românie profund sezonieră şi, dacă toţi hotelierii de pe Litoral şi din Delta Dunării vor pierde acest sezon, va fi foarte, foarte greu pentru ei”

Dragoş Anastasiu,

Președintele Camerei de Comerţ și Industrie Româno-Germane

INTREBARI ESENTIALE

Când vor putea românii să plece din nou în concediu?

Plecarea în concediu va fi permisă din momentul în care va înceta starea de urgență în România, adică din data de 16 mai 2020.

Cum s-ar putea modifica serviciile turistice prestate clienților?

Schimbările vor urmări evitarea aglomerației, atât pe plajă cât și în restarante, astfel încât se vor extinde procedurile de servire a mesei în camera de hotel, în loc să fie oferită în restaurant.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...
Ultima oră
Pe aceeași temă