-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăEconomieTaxa pe valoare adăugată (TVA): cum o calculezi singur?

Taxa pe valoare adăugată (TVA): cum o calculezi singur?

Taxa pe valoare adăugată reprezintă cel mai important impozit colectat de stat. Luată în momentul achiziției de bunuri și servicii, darea are un caracter general și este percepută prin diferite cote de impozitare, care diferă de la o țară la alta. TVA-ul a fost introdus pentru prima dată în Franța, în 10 aprilie 1954, fiind destinată doar  marilor companii. Însă, din 1966, taxa a început să fie aplicată în comerțul cu amănuntul. În România, TVA a fost utilizată abia începând cu data de 1 iulie 1993. Află, mai departe, cum se calculează taxa pe valoare adăugată și care sunt cotele  aplicabile în prezent.

 

Care sunt cotele de TVA în vigoare în România

În țara noastră, există mai multe cote de TVA, aplicabile în funcție de tipul bunurilor și al serviciilor:

●     19% – aceasta a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, având în trecut valori de 20% sau 24%. Este cota standard, valabilă pentru majoritatea bunurilor furnizate și a serviciilor prestate de firmele românești.

●     9% – este o taxă redusă ce se aplică pentru alimente, apă, medicamente de uz uman și veterinar, proteze și accesorii, servicii de catering și restaurant, mai puțin băuturile alcoolice.

●     5% – se aplică în cazul manualelor școlare, revistelor, publicațiilor, serviciilor hoteliere, intrărilor la muzee, situri arheologice și case memoriale, produselor eco, caselor construite în scop social sau a locuințelor cu suprafețe mai mici de 120 mp și o valoare mai mică de 450.000 de lei.

Există și un plafon TVA, în funcție de care societățile comerciale plătesc sau nu taxele. Pentru acest an, companiile se pot înregistra ca plătitoare de TVA dacă au o cifră de afaceri egală sau mai mare decât suma stabilită prin lege, și anume 88.500 de euro sau 300.000 de lei, echivalentul în lei stabilit la cursul comunicat de BNR la data aderării și rotunjit la următoarea mie. Plafonul pentru trecerea de la TVA la încasare la TVA normal a fost stabilit la o cifră de afaceri de 2.250.000 lei.

 

Cum se calculează taxa pe valoare adăugată

TVA-ul de plată se calculează și se achită lunar sau trimestrial la Trezorerie, către bugetul de stat. Formula de bază pentru determinarea taxei înseamnă suma rămasă după ce TVA-ul deductibil (TVA din facturile de vânzare minus TVA din facturile de plată) se scade din TVA-ul colectat.

 

Calculul TVA când se cunoaște valoarea produsului

În cazul în care știi deja valoarea unui produs și vrei să determini exact care va fi taxa pe valoare adăugată, se face un calcul foarte simplu:

(Valoare Produs x Cota TVA) / 100 = Valoare TVA

De exemplu, dacă avem un produs care costă 65 de lei și intră în cota standard de TVA, atunci vom efectua un calcul ce înseamnă (65 x 19) / 100. Rezultatul de 12.35 lei reprezintă valoarea TVA, care se va adăuga prețului de 65 de lei, urmând ca costul final pe care îl vei achita pe produs să fie de 77.35 de lei.

 

Calculul TVA când se știe prețul final al produsului

În situația în care se cunoaște prețul final al unui bun, care include deja taxa pe valoare adăugată, calculul se face astfel:

Preț final / (100 + Cota TVA) x Cota TVA = Valoare TVA

Urmând exemplul deja menționat, dacă un produs costă 77.35 de lei, iar TVA-ul său este de 19%, vom calcula 77.35 / (100 + 19) x 19. Rezultatul va fi de 12.35 lei, TVA-ul pentru respectivul produs. Ca să calculăm prețul fără TVA al produsului atunci când știm costul său final incluzând TVA, avem un calcul simplu de 77.35 / 1.19 = 65 de lei, valoarea fără TVA a produsului, diferența până la 77.35 de lei reprezentând suma TVA.

 

Calcularea corectă a taxei pe valoare adăugată ține doar de aritmetica fracțiilor. Cel mai des se greșește fiindcă se realizează raportarea la întreg ca fiind valoarea produsului. De fapt, întregul înseamnă prețul final, care include și TVA. La noi în țară, pentru cota standard de 19%, întregul înseamnă valoarea produsului plus valoarea TVA-ului, mai exact 119%.

 

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă