România reușește și în 2019 să fie pe ultimele poziții europene la venituri dar de departe pe primul loc la salariile pe care le plătește angajaților din puzderia de institiții publice. Creșterea accelerată a veniturilor bugetarilor a început în 2017, primul an din seria de trei în care țara noastră a fost pe primul loc în UE la salarizarea publică.
Sumele plătite angajaților din administrația centrală și administrațiile locale au crescut în 2019 la 35,44% din veniturile statului român, în creștere față de procentul de 34,22% înregistrat în anul anterior, potrivit Profit.ro.
Următoarea țară în clasamentul salariilor bugetarilor este Cipru, cu 30,22%, de asemenea în creștere, urmată de Estonia, Malta și Lituania, toate cu procente de peste 29%. Media în Uniunea Europeană la plata salariilor în sistemul public este de 22%, cele mai „zgârcite” țări la acest capitol fiind Germania (16,89%) și Olanda (18,85%), potrivit datelor EUROSTAT.
Dacă la plata salariilor publice suntem campioni absoluți, nu la fel stăm în ceea ce privește veniturile obținute, în principal, din taxe și impozite: 31,7% din PIB în 2019, față de o medie a Uniunii Europene de 46,2% din PIB.
Discrepanța dintre veniturile mici obținute de stat și cheluielile foarte mari cu salarizarea personalului din instituțiile publice dar și a pensiilor, și ele în creștere constantă în ultimii ani, generează o majorare a deficitului, estimat de Guvern la cel puțin 6,7% în 2020.