13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieSuntem campioni europeni la salariile plătite bugetarilor

Suntem campioni europeni la salariile plătite bugetarilor

România reușește și în 2019 să fie pe ultimele poziții europene la venituri dar de departe pe primul loc la salariile pe care le plătește angajaților din puzderia de institiții publice. Creșterea accelerată a veniturilor bugetarilor a început în 2017, primul an din seria de trei în care țara noastră a fost pe primul loc în UE la salarizarea publică.

Sumele plătite angajaților din administrația centrală și administrațiile locale au crescut în 2019 la 35,44% din veniturile statului român, în creștere față de procentul de 34,22% înregistrat în anul anterior, potrivit Profit.ro.

Următoarea țară în clasamentul salariilor bugetarilor este Cipru, cu 30,22%, de asemenea în creștere, urmată de Estonia, Malta și Lituania, toate cu procente de peste 29%. Media în Uniunea Europeană la plata salariilor în sistemul public este de 22%, cele mai „zgârcite” țări la acest capitol fiind Germania (16,89%) și Olanda (18,85%), potrivit datelor EUROSTAT.

Dacă la plata salariilor publice suntem campioni absoluți, nu la fel stăm în ceea ce privește veniturile obținute, în principal, din taxe și impozite: 31,7% din PIB în 2019, față de o medie a Uniunii Europene de 46,2% din PIB.

Discrepanța dintre veniturile mici obținute de stat și cheluielile foarte mari cu salarizarea personalului din instituțiile publice dar și a pensiilor, și ele în creștere constantă în ultimii ani, generează o majorare a deficitului, estimat de Guvern la cel puțin 6,7% în 2020.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă