6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieStatul va aloca 100 milioane de euro pe an pentru munți

Statul va aloca 100 milioane de euro pe an pentru munți

 

Ministerul Agriculturii va pune “la bătaie“ câte 100 de milioane de euro anual, timp de zece ani, pentru proiecte de investiții în zona montană. Fondurile aferente anului 2018 vor fi alocate după ce Parlamentul va aproba Legea muntelui și programul de încurajare a activităților în zona montană, aflate în fază finală de avizare.

Legea muntelui, depusă la Parlament în no­iembrie 2017, a primit aviz favorabil în Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare din cadrul Senatului. Proiectul va trece curând de Parlament, fără probleme, afirmă reprezentanți ai Ministerului Agriculturii. Odată aprobată, se va da startul unor finanțări de un miliard de euro, pentru următorul deceniu, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. În zona montană există în prezent aproximativ 816.000 de gospodării agricole, care se bazează pe autoconsum.

Zona montană este una defavorizată, din cauza depopulării, a condițiilor de climă, perioadei scurte de vegetație, infrastructurii rudimentare și accesului dificil la învățământ și servicii medicale. Noua Lege a muntelui, care o înlocuiește pe cea intrată în vigoare în 2004, a fost gândită pentru eliminarea decalajelor și crearea unui cadru economic stimulativ pentru populația din aceste regiuni.

Cadrul va fi creat prin reorganizarea actualei Agen­ţii a Zonei Montane, care va deveni Agenţia Naţională a Zonei Montane. Noua entitate va avea în subordine şapte noi Centre Regionale de Dezvoltare Montană. Totoda­tă, în bazinele montane din 27 de județe vor fi create Oficii de Dezvoltare Montană, care vor coordona toate programele de dezvoltare  și care vor fi, totodată, interfața în relația cu investitorii privați și cu locuitorii din zonele de munte.

Cum vor fi împărțite subvențiile

Prima categorie care va beneficia de sprijinul financiar al statului în zona montană sunt crescătorii de animale. Se urmărește în principal stimularea creșterii efectivelor, animalele având un rol decisiv în păstrarea atributelor ecologice ale pajiștilor montane, ce constituie o prioritate strategică. Plățile pentru  crescătorii de animale vor fi diferențiate. Cele mai mari subvenții vor fi acordate fermierilor din zonele înalte. Totodată, se vor acorda subvenții pentru investiții, dar și pentru creditele bancare contractate în vederea dezvoltării fermelor și/sau exploatațiilor agricole din zona montană. În zona montană se vor înființa Centre teritoriale de reproducție și selecție a animalelor rumegătoare, care vor derula programe de selecție și de adaptabilitate la condițiile acestor regiuni.

Ce proiecte vor avea prioritate

Întreprinzătorii din zonele montane vor fi stimulați să se asocieze și să depună proiecte ce vor fi finanţate din actualul PNDR 2014-2020 şi din bugetul de stat, cel mai probabil prin Fondul Naţional Suveran de Investiţii. Vor avea prioritate proiectele privind crearea de centre vizând: colectarea de lână şi piei, spălare şi prelucrare a lânii, colectarea laptelui, colectarea fructelor de pădure, înființarea unor stâni moderne, cu apă, curent şi abatoare. Programul de investiții vizează 27 de judeţe, respectiv 658 de localităţi din zona montană. Întreprinzătorii vor trebui să se asocieze pentru a depune proiecte.

Potrivit ministrului Petre Daea, alocarea va fi de 100 de milioane de euro pe an, timp de zece ani. Unele programe vor fi derulate pe o perioadă de patru ani, iar altele pe 10 ani. 

 Certificare pentru „produsul montan“

 Ministerul Agriculturii va sprijini producătorii și procesatorii de alimente în vederea certificării acestora ca „produs montan“, „produs tradițional“ și „produs ecologic“. Sprijinul va include și produsele certificate la nivel european, care contribuie la dezvoltarea economică a comunităților locale și la menținerea biodiversității și a practicilor agricole tradiționale. Totodată, familiile tinere de agricultori de munte, care cresc minimum cinci vaci, vor fi scutite de impozitul agricol și impozitul pe venit timp de cinci ani de la înființarea gospodăriilor și de 50% din cuantumul acestora în anii următori. Specialiștii agricoli, medicii și profesorii care se stabilesc în zona montană vor primi o primă de instalare și sprijin pentru cumpărarea sau construcția de locuințe. Cuantumul acestor ajutoare va fi stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu în ultimul rând, statul va crea un program de micro-creditare special pentru zona montană, în vederea asigurării cofinanțării la accesarea fondurilor europene sau naționale.

Ținta: 120.000 de exploataţii agricole

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, programul de investiţii a fost gândit pentru 120.000 de exploataţii agricole. Se vizează crearea a opt centre regionale de colectare, spălare şi prelucrare a lânii şi alte opt centre de colectare lână şi piei. Totodată, vor fi înființate cel puţin 135 de stâne la nivel naţional, 658 de centre de colectare a laptelui şi 658 de centre de colectare a fructelor de pădure (câte unul în fiecare comună), dar şi 64 centre de sacrificare a animalelor. În total, vor fi create peste 1.500 de unităţi de colectare, procesare şi valorificare în sistem privat, cu sprijinul statului.

Până ce vor fi demarate investițiile prevăzute în Legea muntelui, oierii  vor putea comercializa lâna în 20 de centre de colectare, ce au fost identificate de Ministerul Agriculturii. Acestea au o capacitate totală de 30.000 tone. Direcţiile Agricole Judeţene au pus la dispoziţia asociaţiilor crescătorilor de ovine datele de contact ale acestor centre, localizate în judeţele Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Constanţa, Galaţi, Maramureş, Sibiu, Suceava, Tulcea şi Vaslui. Statul oferă, din acest an, un sprijin de un leu/kg pentru lâna comercializată. Oierii înscrişi în program trebuie să depună la DAJ documentele justificative de plată până la data 1 iulie. 

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...
Ultima oră
Pe aceeași temă