-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăEconomieS&P's aşteaptă de la Cabinetul Orban consolidarea fiscală

S&P’s aşteaptă de la Cabinetul Orban consolidarea fiscală

De cel puţin trei ori, Standard & Poor’s vorbeşte despre incertitudinile cu care se confruntă în previziunile privind ţara noastră.

„Economia se va contracta cu 5,5%, comparativ cu așteptările anterioare, de 3,5%”, estimează S&P’s, arătând că cheltuielile României cu salariile și pensiile sunt aproximativ 90% din veniturile fiscale, iar structura bugetară e rigidă.

Randamentele titlurilor de stat, mai spune cea mai conservatoare agenţie de rating, au crescut, pe fondul instabilității politice și fiscale, în contextul Covid-19. Cu creșterea nevoilor de finanțare pe termen scurt, factura dobânzilor ar putea creşte.

„Estimăm”, crede S&P’s, “că activitatea economică a României se va recupera treptat, de la jumătatea anului, la o creștere de 4,0%, anul viitor”.

Despre BNR, Standard & Poor’s, ce a păstrat ratingul suveran al României la BBB-, cu perspectivă negativă, vorbeşte de bine. Aceasta îşi va păstra „credibilitatea politicii şi independența și va ancora cu succes așteptările inflației”.

 

S&P’s vede ceaţă în România, până la finalul anului

Dacă aceasta se petrece “pentru mai mult timp (…), cu absența consolidării fiscale”, poate duce „la datorii publice interne și externe mai mari sau la o factură de dobândă mai mare”.

Standard & Poor’s ar creşte ratingul “dacă Guvernul va progresa în consolidarea fiscală, ceea ce va duce la stabilizarea finanțelor publice și poziției externe a ţării”.

„Actuala cădere fiscală va oferi o marjă politică de a restrânge semnificativ creșterea pensiilor, ce va avea loc în septembrie”, afirmă agenţia.

Dar “peisajul politic fluid și impactul alegerilor legislative fac nesigură traiectoria de consolidare fiscală”. “Ne așteptăm ca Guvernul să recupereze părți importante ale creșterii planificate a pensiilor”, afirmă S&P’s, iar “alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru traiectoria fiscală”.

„Credem că Guvernul va crește pensiile cu 10% (în loc de 40%, stabilit prin lege)”, ceea ce „va adăuga cam 1% din PIB la deficitul din 2021”, susţine Standard & Poor’s.

„Politica din ultimii ani a slăbit bazele durabile ale finanțelor publice.” Standard & Poor’s

Cum s-a ajuns aici? S&P’s: politica din ultimii ani „a slăbit bazele durabile ale finanțelor publice. Din 2018, în ciuda cererii private în expansiune și inflației în creștere, România a avut o politică fiscală expansivă, ce a dus la printre cele mai mari deficite gemene dintr-un stat emergent, ce au făcut România vulnerabilă”.

Agenţia estimează dimensiunea pachetului de stimulare fiscală la 3% din PIB – printre cele mai slabe din regiune. Cu efectul bugetar al stabilizatorilor, ca asigurarea șomajului, măsurile vor crește cheltuielile fiscale cu 1,2% din PIB.

 

Riscuri

Acestea pot reduce unele efecte ale crizei, dar „vor duce la un deficit fiscal semnificativ, de aproximativ 8% din PIB, inclusiv la o scădere a veniturilor, din cauza contracției economice, împingând datoria publică netă la 43% din PIB”.

“Vedem riscuri pentru soldurile fiscale și externe ale României, în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie nu pot stabiliza și consolida poziția bugetară a României, după această recesiune”, avertizează Standard & Poor’s.

Cele mai citite

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Armenia și SUA au semnat acordul privind parteneriatul strategic

Armenia și Statele Unite au semnat un acord privind parteneriatul strategic, cu prilejul unei întrevederi, la Washington, între secretarul de stat al SUA Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă