Decizia instanţei japoneze reprezintă un nou capitol dintr-o poveste complicată şi ciudată, al cărui protagonist este unul din cei mai influenţi oameni de afaceri din industria auto mondială.
Carlos Ghosn a fost arestat la Tokyo pe 19 noiembrie a.c., dar acuzaţiile oficiale împotriva sa au fost formulate abia câteva săptămâni mai târziu, ceea ce a dat naştere la multe speculaţii.
„Termenul total de detenţie va expira la 1 ianuarie”, a anunţat Curtea Districtuală din Tokyo, potrivit AFP.
Acest anunţ al instanţei nu înseamnă că magnatul auto va gusta din nou libertatea în ziua de Anul Nou, deoarece procurorii pot solicita o nouă prelungire de 10 zile a detenţiei, în timp ce îl cercetează cu privire la acuzaţiile de fraudă financiară care i-au fost aduse de către Nissan, una din cele trei companii pe care le-a condus.
Trei capete de acuzare împotriva magnatului auto
Autorităţile japoneze merg pe trei piste de anchetă împotriva executivului franco-libanezo-brazilian, în vârstă de 64 de ani. Acestea suspectează că Ghosn a conspirat cu „mâna sa dreaptă”, executivul american Greg Kelly, pentru a ascunde aproape jumătate din veniturile sale (aproximativ 5 miliarde de yeni, echivalentul a 44 milioane de dolari) în cinci ani fiscali, începând cu 2010.
Procurorii japonezi susţin, de asemenea, că magnatul ar fi ascuns de fisc alte circa 4 miliarde de yeni în următorii trei ani fiscali, aparent pentru a evita criticile că salariul său a fost prea mare.
Cea de-a treia pistă de anchetă se referă la acuzaţia că Ghosn ar fi folosit fondurile Nissan pentru a-şi acoperi o pierdere financiară în valoare de 16 milioane de dolari, rezultată în urma unor investiţii personale, făcute în timpul crizei economice de acum un deceniu. Procurorii au formulat o acuzaţie oficială doar în privinţa primei piste pe care merge ancheta, dar nu şi în celelalte două suspiciuni.
Ghosn s-a plâns de frigul din celulă şi de faptul că mănâncă doar orez
Cazul lui Carlos Ghosn a fost marcat de mai multe răsturnări de situaţie după arestarea sa uluitoare din noaptea de 19 noiembrie, după ce avionul său privat a aterizat pe aeroportul Haneda din Tokyo.
Joi, instanţa japoneză a respins o cerere a procurorilor de a extinde perioada de detenţie pentru Ghosn şi pentru cel de-al doilea set de acuzaţii (n.r. că nu şi-ar fi raportat întreg salariul între 2015 şi 2018) Astfel, cei care urmăresc acest caz au fost prinşi pe picior greşit crezând că fostul şef al Nissan va fi eliberat la timp pentru a petrece Crăciunul acasă. De altfel, Carlos Ghosn se pregătea să organizeze o conferinţă de presă în care să detalieze public, pentru prima dată, propria sa versiune în acest caz. Numai că,vineri, lucrurile au luat o nouă întorsătură, atunci când procurorii au obţinut o nouă victorie în instanţă, prin prelungirea perioadei de arest. „Învinuitul a fost responsabil de gestionarea operaţiunilor globale ale Nissan şi de îndeplinirea cu succes a rolului său de CEO şi nu de a provoca daune companiei Nissan şi filialelor sale … însă el a luat măsuri care i-au trădat rolul şi au cauzat daune financiare Nissan”, au afirmat procurorii, vineri, într-o declaraţie de presă.
După arestare, cel care a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din lume a fost încarcerat într-un centru de detenţie din nordul oraşului Tokyo, într-o mică celulă. Ghosn s-a plâns ulterior de frigul din încăpere şi de meniul din închisoare, bazat în special pe orez. Totuşi, el le-a spus reprezentanţilor Ambasadei Franţei, care l-au vizitat în închisoare, că este bine tratat de autorităţile japoneze.
Surse din interiorul gigantul auto francez Renault au relatat că Ghosn este într-o stare de spirit „combativă” şi pregătit să lupte pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
Lunga sa detenţie în Japonia, precum şi faptul că în această ţară suspecţii pot fi „re-arestaţi” de mai multe ori în baza unor acuzaţii diferite ,a declanşat multe critici, în special din străinătate.
Alianţa s-a fracturat
După arestarea de luna trecută, Nissan şi Mitsubishi Motors l-au demis pe Ghosn din funcţia de preşedinte, dar Renault l-a păstrat, numind la conducere, interimar, un alt director din companie, până când vor fi finalizate evaluările legale în cazul său.
În plus faţă de acuzaţiile împotriva lui Ghosn şi a lui Kelly, procurorii au acuzat şi compania Nissan, deoarece aceasta a prezentat documentele oficiale în baza cărora se presupune că cei doi directori executivi nu şi-au raportat veniturile. Kelly, care a fost de asemenea arestat luna trecută, ar putea fi eliberat săptămâna viitoare.
Căderea lui Ghosn de la vârful unuia dintre cele mai mari grupuri auto din lume a produs o ruptură profundă în cadrul Alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, care a depăşit anul trecut, sub conducerea sa, toate grupurile rivale, mai relatează AFP.
Magnatul a fost cândva venerat pentru rolul său de a păstra Nissan în Alianţa în care Renault rămâne acţionarul majoritar. Unii directori de la Nissan – compnaie care acum contribuie cu mai multe profituri decât Renault în Alianţă – au anunţat că se vor înfrunta pentru a-i lua locul lui Carlos Ghosn la conducerea companiei franceze.