Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scade masiv cererea. Se reduc veniturile și numărul de angajați

Percepția directorilor financiari cu privire la evoluția principalilor indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc s-a schimbat dramatic. Mulţi se aşteaptă ca evoluţia companiei lor să fie puternic afectată de coronacriză

Share

Florin Budescu 0 comentarii

17.06.2020 - 21:59

Principala îngrijorare, pentru acest an, este legată de scăderea cererii pe pieţe. 73% dintre participanții la Deloitte CFO Survey estimează o scădere a cererii interne, iar 45% o scădere a cererii externe.

Ponderea celor care cred că va urma o scădere a veniturilor este de 67%, în timp ce, la finalul anului 2019, 78% dintre ei estimau venituri în creștere.

Pentru următoarele 12 luni, directorii financiari iau în calcul reducerea costurilor (58%), urmată la distanță mare de asigurarea fluxului de numerar (16%) și creșterea organică (13%).

Doar 9% dintre respondenți mai estimează o creștere a investițiilor în următoarele 12 luni, față de 39%, la finalul anului trecut. Proporția celor ce anticipează o scădere a numărului de angajați e de 44%.

Trei sferturi dintre participanții la sondaj (75%) sunt pesimiști cu privire la viitorul apropiat. Mulți dintre ei se așteaptă ca evoluția financiară a companiei să fie puternic afectată de criza economică.

Măsurile anunțate de România pentru a sprijini economia locală, în lupta cu efectele pandemiei, sunt considerate de 58% dintre directorii financiari chestionați de Deloitte mai puțin eficiente decât cele adoptate de alte state europene.

La nivel de companie, principalele măsuri adoptate, în contextul Covid-19, au fost implementarea muncii la domiciliu (87%) și renegocierea contractelor în derulare (73%).

Companiile au tratat cu prioritate îmbunătățirea sistemelor IT, pentru a permite munca la distanță (peste 35%). 28% dintre respondenți spun că s-au concentrat pe transformarea digitală în vânzări, în relațiile cu clienții și în lanțul de aprovizionare.

 

Incertitudini

„Incertitudinea este în mod tradițional menționată ca un factor principal de risc, însă în contextul actual nu mai puțin de șapte din zece directori financiari resimt foarte intens această tensiune”, spune Zeno Căprariu, de la Deloitte România.

Companiile din Tehnologie, Media și Telecomunicații sunt singurele care resimt un nivel de incertitudine obișnuit, conform studiului. Acest context duce în mod natural la o aversiune aproape unanimă, de 96%, față de riscuri.

Comentarii

loading...