9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieScade masiv cererea. Se reduc veniturile și numărul de angajați

Scade masiv cererea. Se reduc veniturile și numărul de angajați

Principala îngrijorare, pentru acest an, este legată de scăderea cererii pe pieţe. 73% dintre participanții la Deloitte CFO Survey estimează o scădere a cererii interne, iar 45% o scădere a cererii externe.

Ponderea celor care cred că va urma o scădere a veniturilor este de 67%, în timp ce, la finalul anului 2019, 78% dintre ei estimau venituri în creștere.

Pentru următoarele 12 luni, directorii financiari iau în calcul reducerea costurilor (58%), urmată la distanță mare de asigurarea fluxului de numerar (16%) și creșterea organică (13%).

Doar 9% dintre respondenți mai estimează o creștere a investițiilor în următoarele 12 luni, față de 39%, la finalul anului trecut. Proporția celor ce anticipează o scădere a numărului de angajați e de 44%.

Trei sferturi dintre participanții la sondaj (75%) sunt pesimiști cu privire la viitorul apropiat. Mulți dintre ei se așteaptă ca evoluția financiară a companiei să fie puternic afectată de criza economică.

Măsurile anunțate de România pentru a sprijini economia locală, în lupta cu efectele pandemiei, sunt considerate de 58% dintre directorii financiari chestionați de Deloitte mai puțin eficiente decât cele adoptate de alte state europene.

La nivel de companie, principalele măsuri adoptate, în contextul Covid-19, au fost implementarea muncii la domiciliu (87%) și renegocierea contractelor în derulare (73%).

Companiile au tratat cu prioritate îmbunătățirea sistemelor IT, pentru a permite munca la distanță (peste 35%). 28% dintre respondenți spun că s-au concentrat pe transformarea digitală în vânzări, în relațiile cu clienții și în lanțul de aprovizionare.

 

Incertitudini

„Incertitudinea este în mod tradițional menționată ca un factor principal de risc, însă în contextul actual nu mai puțin de șapte din zece directori financiari resimt foarte intens această tensiune”, spune Zeno Căprariu, de la Deloitte România.

Companiile din Tehnologie, Media și Telecomunicații sunt singurele care resimt un nivel de incertitudine obișnuit, conform studiului. Acest context duce în mod natural la o aversiune aproape unanimă, de 96%, față de riscuri.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă