6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăEconomieSalata cu icre de știucă de Tulcea a devenit produs protejat

Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit produs protejat

„Dreptul de utilizare a logo-ului naţional cât şi dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7, peşti, moluşte şi crustacee proaspete şi produse derivate cu denumirea de Salată cu icre de ştiucă de Tulcea revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic – teritoriul administrativ al judeţului Tulcea – care respectă prevederile din caietul de sarcini şi sunt supuşi controlului şi certificării unui Organism de Inspecţie şi Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, precizează MADR.

Potrivit MADR, denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului, autoritatea competentă responsabilă cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării logo-ului naţional fiind Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Asociaţia RO-PESCADOR, grupul aplicant al producătorilor şi procesatorilor produsului Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, din arealul geografic, trebuie să desfăşoare activităţi de informare şi promovare care să vizeze informarea consumatorilor în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate naţional”, precizează MADR.

Salata cu icre de ştiucă de Tulcea este o cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din minim 29% icre din care minim 15% icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de peşte deltaic (specii din familia Cyprinidae – caras, babuşcă, roşioară, icre de crap neformate – şi familia Percidae – şalău, biban), în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată şi zeamă de lămâie. Aceasta este specifică prin reţetă, materii prime, ingrediente şi metodă de preparare, iar conform reţetei tradiţionale are o proporţie specifică de 29% icre, formată din minim 15% icre de ştiucă şi 14% icre de peşte deltaic.

MADR precizează că România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicaţii Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei şi produsul Telemea de Ibăneşti înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

„La Comisia Europeană se află depuse documentaţiile a patru produse pentru dobândirea protecţiei europene Indicaţie Geografică Protejată, trei produse sunt în analiză: Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemeaua de Sibiu şi în fază de opoziţie europeană produsul Scrumbie de Dunăre afumată”, menţionează sursa citată

Cele mai citite

CNA a decis eliminarea conținutului mai multor site-uri care promovau regimuri totalitare

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât eliminarea unor materiale audiovizuale care promovează regimuri totalitare, inclusiv conținut antisemit. Decizia a fost luată în urma analizării...

BBC: Facebook a restricționat capacitatea mass-media din teritoriile palestiniene de a ajunge la audiență prin aceasta

Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile palestiniene de a ajunge la audienţă prin intermediul acestei reţele...

Asasinarea generalului rus Igor Kirillov: un suspect uzbec arestat pentru atentatul cu bombă

Autoritățile ruse au anunțat miercuri arestarea unui cetățean uzbec, născut în 1995, considerat principalul suspect în cazul asasinării generalului Igor Kirillov, comandantul forțelor ruse...
Ultima oră
Pe aceeași temă