20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieEXCLUSIV Salariu de peste 61.000 lei pe lună pentru şeful asigurărilor din...

EXCLUSIV Salariu de peste 61.000 lei pe lună pentru şeful asigurărilor din România

Mai mulţi directori, dar și un membru neexecutiv din Consiliul ASF nu-și depuseseră nici ieri declarațiile de venit pe anul trecut, deși Legea 176/2010 stipulează că au la dispoziţie încă 30 de zile, după 15 iunie, pentru a face acest lucru. Motivul întârzierii nu ține doar de disprețul față de lege, ci şi de faptul că mulți au obținut venituri suplimentare fabuloase (în afara salariilor de vis pe care le primesc de la ASF), prestând servicii pentru alte instituții create pe scheletul ASF. O astfel de entitate este Institutul de Studii Financiare (ISF), înființat de ASF pentru pregătirea şi perfecţionarea angajaților (!). Mulți șefi din ASF lucrează și la ISF, de unde obțin venituri suplimentare substanțiale. Acesta este motivul principal pentru care unii aşteaptă ca „valurile” care se fac în fiecare vară când apar declaraţiile de avere să se potolească, iar ei să scape de ochii presei.

 

Adjuncții câștigă mai mult decât președintele

Cei care au curiozitatea de a consulta declarațiile postate pe site-ul ASF pot constata că, în mod surprinzător, o parte din personalul instituției obţine venituri mult mai mari decât președintele. Dată fiind situaţia, o concluzie firească este aceea că, la ASF, salariile nu țin de ierarhie, ci de cu totul și cu totul alte criterii care nu au fost niciodată făcute publice.

În topul salariilor din ASF conduce detașat vicepreședintele Cornel Coca Constatinescu (Sectorul Asigurări Reasigurări), care a obținut, în 2017, venituri în valoare de 737.361 lei din salarii. Pe locul secund se află vicepreședintele Mircea Ursache (Sectorul Instrumentelor și Investițiilor Financiare), care a încasat 683.366 lei. El este urmat de cel de-al treilea vicepreședinte, Ion Giurescu (Sectorul Sistemului de Pensii Private), al cărui salariu a fost de 681.174 lei.

Cum este posibil ca vicepreședinții să câștige mai mult decât președintele? Una din explicațiile acestui paradox este aceea că membrii executivi ai ASF au dreptul, la final de an, să-și facă o autoevaluare a activității, în urma căreia încasează prime foarte consistente. Mai direct spus, șefii din ASF se premiază singuri.

 

Nici “neexecutivii” Consiliului n-o duc rău

Conform declarațiilor de venit publicate pe site-ul instituției,  nivelul veniturilor obținute de cei patru membri neexecutivi din Consiliul ASF în 2017 este foarte aproape de cel al președintelui Leonardo Badea (358.412 lei). Astfel, Gheorghe Marcu a încasat 338.678 lei, Daniel Ștefan Armeanu – 338.678 lei, iar Gabriela Boca – 350.837 lei. O figură aparte face Albin Biro (UDMR), care nu a catadicsit să-și publice declarația de venit, notând în dreptul rubricii respective “conform fișei fiscale”.

 

Directorii domină topul salariilor din ASF

Mult peste nivelul veniturilor șefului ASF a avut Claudia Cătălina Sava, director Supraveghere și Control SIIF, care a primit în 2017 un salariu de 456.798 lei. Doamna Sava este soția fostului primar interimar al PMB, Răzvan Sava, care a condus temporar Capitala după ce fostul edil Sorin Oprescu a fost arestat preventiv. Claudia Cătălina Sava a încasat sume fabuloase de la stat și înainte de a veni la ASF. Pe atunci, ea lucra la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și câștiga aproape 13.000 euro pe lună.

Spre comparație, veniturile de la ASF ale Claudiei Sava le depășesc pe cele obținute în 2017 de președintele instituției, Leonardo Badea (358.412 lei) și de prim-vicepreședintele Ovidiu Wlassopol (441.724 lei).

Și alți directori din ASF câștigă mult peste șeful instituției. Câteva exemple sunt grăitoare: Cătălin Rangu, director Supraveghere Conduită Intermediari în Asigurări a câștigat, în 2017, frumoasa sumă de 371.906 lei din salarii și 38.903 lei de la ISF. Totodată, directorul juridic al ASF Marian Răducu Petrescu a beneficiat de un salariu de 389.775 lei, iar Florin Golovatic, director Supraveghere și Control Asigurări, a primit 377.489 lei din salarii. Până și șefii de serviciu câștigă sume amețitoare. De pildă, Lidia Iliescu, șef serviciu Petiții a  avut un salariu de 211.913 lei, anul trecut.

Venituri mult mai mari decât ale șefului ASF a obținut și Ciprian Copariu, director Supraveghere Emitenți, care a primit pentru activitățile prestate în 2017 frumoasa sumă de 424.422 lei, conform declarației depuse la 11 iunie a.c. Totodată, directorul direcției Reglementare Autorizare Asigurari, Valentin Marcel Ionescu, a încasat 460.000 lei de la ASF, la care se adaugă 31.126 lei pentru activitățile prestate la ISF.

 

Unii directori “au uitat” să-şi posteze declaraţia

Dacă membrii conducerii executive a ASF (cu excepția lui Albin Biro) și-au publicat declarațiile de venit pentru 2017, unii directori se mai gândesc dacă respectă legea sau nu. Este cazul Adinei Dragomir, director la Reglementare și Autorizare Pensii, al Lilianei Horvath, Director la Supraveghere și Control Pensii și al lui Ionel Oprea, director de cabinet la Pensii. Nici unul nu-și publicase declarația până la ora închiderii ediției.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă