Soluţia este să renunţăm treptat la cărbune. România mai are puţină huilă, în Bazinul Petroşani, şi lignit, în Bazinul Oltenia, slabe caloric, ceea ce, dincolo de poluare, dă randamente mici şi, prin urmare, rentabilitate scăzută. CE Hunedoara şi CE Oltenia sunt exemple bune.
România are nevoie de 700 de milioane de euro pentru tranziția zonelor miniere afectate de eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic, până în 2030, explică un nou studiu coordonat de rețeaua SE3T.net, la care au contribuit EPG și Bankwatch România.
Investițiile pot fi obținute din Mecanismul de Tranziție Justă, din care România va putea mobiliza 757 de milioane de euro.
„Termocentralele pe lignit vor dispărea treptat din mixul de electricitate în prima jumătate a deceniului, din cauza ineficienței lor.” Radu Dudău, director EPG
Studiul analizează diverse scenarii de eliminare a lignitului din sistemul energetic pentru România, Bulgaria și Grecia cu doi, patru, şase, respectiv opt ani mai devreme decât în scenariul de referință.
România poate reduce treptat utilizarea cărbunelui fără a pune în pericol securitatea energetică, având în vedere utilizarea deja scăzută a lignitului. În ultimii ani, termocentralele pe cărbune au fost folosite la puțin peste 10%.
Până în 2025, rata de utilizare preconizată este la 4% – 5%. În general, un grup pe cărbune nu e pe profit la utilizare sub 50%, adică trebuie să vândă mult ca să fie pe profit.
„Termocentralele pe lignit vor dispărea treptat din mixul de electricitate în prima jumătate a deceniului, din cauza ineficienței lor și a costului crescând al emisiilor de carbon”, spune Radu Dudău, director EPG.
Locuri de muncă
Conform studiului, 28.000 de locuri de muncă ar putea să dispară în România, din care 9.000 sunt lucrători din industrie şi 19.000 sunt locuri de muncă afectate indirect. Care sunt zonele ce vor fi afectate? Valea Jiului şi judeţul Gorj.
„Potențialul de redezvoltare a zonelor este imens și divers, în domenii ca Agricultura, turismul, Construcțiile, Industria textilă, alimentară sau producția de componente electronice”, spune Alexandru Mustaţă, coordonator Bankwatch România.
Bulgaria, România și Grecia produc în prezent 9% din electricitatea pe bază de lignit din toată Uniunea Europeană.