3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăEconomieRomânia, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei

România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în iulie la 2,5%, de la 2,2% în luna precedentă, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Polonia, Ungaria, Lituania şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Comparativ cu situaţia din iunie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în două şi a crescut în 16 ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 3,8% în iulie, de la 3,5% în iunie. Comparativ, în iulie 2020 rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (4,9%), Polonia şi Ungaria (ambele cu 4,7%), Lituania (4,3%) şi România (3,8%), iar cele mai scăzute în Malta (minus 0,3%), Grecia (0,7%) şi Italia (1%).

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie la 2,2%, de la 1,9% luna precedentă. În iulie 2020, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,4%.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,34 puncte procentuale, urmată de alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,35 puncte procentuale), servicii (0,31 puncte procentuale) şi bunurile industriale neenergetice (0,17 puncte procentuale), potrivit Agerpres.

Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.

Tensiunile generate de preţurile mari preocupă pieţele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană (BCE) cât şi Rezerva Federală a SUA (Fed) Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că actuala creştere a inflaţiei este doar un fenomen temporar.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

„Fake news!” Monica Bîrlădeanu reacționează după ce s-a scris că e însărcinată

După ce în presa mondenă au apărut speculații legate de o posibilă sarcină, Monica Bîrlădeanu a intervenit pentru a clarifica situația. Monica Bîlrădeanu nu...

Cum să alegi ciorapi din bumbac, pentru copii, dintr-un magazin de produse textile

Ciorapii pot fi unele dintre accesoriile și articolele atât de banale și totuși cele fără de care nu putem. Fie vorba pentru copii sau...

Frank Auerbach, unul dintre cei mai renumiți artiști britanici, a murit la 93 de ani

Frank Auerbach, pictor britanico-german, a murit la vârsta de 93 de ani. Frank Auerbach a murit Refugiat în Anglia în 1939 ca parte a programului...
Ultima oră
Pe aceeași temă