Raportul de convergență al Comisiei Europene arată că România nu îndeplinește criteriile de stabilitate a prețurilor, condițiile cursului de schimb, de rată a dobânzilor precum și cele de soliditate a finanțelor publice. Comisia a analizat progresele înregistrate de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei euro – Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Suedia – și niciuna nu și-a făcut temele pe deplin.
Țările ce aspiră la trecerea la moneda unică europeană nu îndeplinesc criteriul cursului de schimb, o procedură ce durează doi ani, perioadă în care nu sunt permise fluctuații semnificative și nu este permisă o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro.
Comisia Europeană precizează în Raportul de Convergență că legislația din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul. Țara noastră trebuie să se încadreze într-o rată a inflației de maxim 1,5% peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate, deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică mai mare de 60% din PIB. În ceea ce privește dobânzile pe termen lung, alt capitol la care România nu s-a încadrat în condițiile impuse, rata dobânzii nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a preţurilor.