13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia ar putea intoduce programul flexibil de muncă

România ar putea intoduce programul flexibil de muncă

Aici se află o influentă comunitate a mediului de afaceri româno-german, explică Ştirile TVR. Potrivit comunității de afaceri, munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, stat și salariați, cu avantaje pentru toate părțile implicate.

Mediul de afaceri româno-german a solicitat încă de la începutul crizei provocate de coronavirus introducerea cadrului legal care să permită și în România.

Incă de la debutul pandemiei Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană a subliniat în mai multe rânduri prin reprezentanţii săi importanţa şi necesitatea unui program flexibil de muncă, bazându-se pe experienţa altor state, în special Germania, unde funcţionează cu succes de mai bine de un secol.

Deputatul minorității germane din România, Ovidiu Ganț, a sugerat ministrului muncii Violeta Alexandru introducerea acestui mecanism în legislația românească.

Acest mecanism presupune că plata salariului brut se va împărţi între angajator, care va acoperi cel puţin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, şi stat, care va acoperi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

La nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul Sure, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit.

României îi revin 6 miliarde de euro, din cele 100 de miliarde puse la dispoziție prin program. Momentan proiectul se află pe masa de lucru a guvernului, urmând să fie adoptată în acest sens o hotărâre de guvern. Aceasta urmează a fi validată, în final, de Parlament.

Cele mai citite

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...
Ultima oră
Pe aceeași temă