80 miliarde euro în următorii zece ani este suma minimă ce trebuie investită pentru a schimba în bine starea deplorabilă a infrastructurii de transport din România. Estimarea este făcută de Lucian Bode, ministrul Transporturilor, cel care spune că banii pot veni din fonduri europene și de la bugetul de stat.
„Evaluările noastre arată că în următorii 10 ani România are nevoie pe toate modurile de transport, rutier, feroviar, aerian şi naval, de investiţii de 77,9 miliarde de euro, din care 41 de miliarde doar pentru infrastructura rutieră. Este un calcul fundamentat ştiinţific pe tot ceea ce are nevoie România, pornind de la nevoi, pornind de la axele principale, de la coridoarele secundare, de la interconectarea acestor coridoare, de la axele frontaliere.”, a spus Bode la B1 TV.
Ministrul Transporturilor consideră că procentul actual de 0,6% din PIB alocat transporturilor este prea mic față de nevoile reale ale României și că acesta trebuie majorat: „Dacă vrem să avem o infrastructură pusă la punct atunci trebuie să alocăm un procent mult mai mare din PIB pentru infrastructură. Este foarte important să vedem ce parteneriate putem încheia cu instituţii financiare care să ne acorde împrumut, pentru că România trebuie să îşi permită să se împrumute suficient ca să poată să îşi dezvolte infrastructura.”
Lucian Bode vede ca prioritate națională dezvoltarea rutieră și feroviară pe axa Constanța – București – Sibiu – Nădlac, Autostrada spre Moldova, Autostrada Transilvaniei și Autostrada de sud Craiova – Pitești.