Foto: Vestmoldtransgaz

S-au decis companiile care vor finaliza gazoductul spre Republica Moldova

Compania Vestmoldtransgaz a anunțat că a definitivat ultimele licitații pentru desemnarea companiilor care vor realiza porțiunea finală a gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.11.2019 - 17:48

În urma finalizării ultimelor licitații, construcția segmentelor de distribuție și racord în raza municipiului Chișinău urmează a fi realizată de o subsidiară a firmei austriece Habau, a anunțat, la data de 25 noiembrie 2019, site-ul moldova.europalibera.org, citând un comunicat al societății Vestmoldtransgaz.

Aceste lucrări ar urma să coste peste 68 de milioane de lei moldovenești.

Firma austriacă a participat și la construcția primului segment al gazoductului, cel de pe teritoriul României, dintre Iași și Ungheni. În lucrările din zona orașului Chișinău, firma austriacă va colabora cu societatea Telprod-Com din Republica Moldova.

Linia de transport a gazelor naturale dintre Ungheni și Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași–Ungheni–Chișinău.

În acest context, pe teritoriul Republicii Moldova urmează a se realiza o conductă de gaze naturale în lungime de 120 kilometri și trei stații de predare a gazelor naturale, dintre care două în Chișinău și una în Ungheni. De asemenea, va fi dotat un centru de dispecerizare și dirijare în localitatea Ghidighici.

Guvernul de la Chișinău a declarat acest proiect drept o lucrare de interes național, întrucât reprezintă o interconectare a Republicii Moldova la rețeaua energetică a Uniunii Europene. În urma acestei investiții, piața energetică din Republica Moldova va fi liberalizată, iar Republica Moldova își va continua apropierea de UE, în vederea integrării în Uniunea Europeană - un obiectiv care este, în egală măsură, în interesul Republicii Moldova și al României.

Potrivit Vestmoldtransgaz, aceste obiective sunt transpuse și în Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2020.

Din acest motiv, implicarea României în acest proiect este încă o etapă din angajamentul României față de parcursul european al Republicii Moldova.

Comentarii