2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieProprietarii Dedeman au cumpărat aproape un sfert din acţiunile ALRO

Proprietarii Dedeman au cumpărat aproape un sfert din acţiunile ALRO

Dragoş şi Adrian Pavăl au înfiinţat recent Pavăl Holding, o companie cu un capital social de un miliard de euro, cea mai mare deţinere directă a unor antreprenori români. Pavăl Holding este cea mai mare companie înfiinţată în 2018 după valoarea capitalului social şi este deţinută de Dragoş Pavăl în proporţie de 60% şi de Adrian Pavăl de 40%, informează Mediafax.

Pavăl Holding deţine în prezent 23,16% din acţiunile ALRO Slatina . Data depăşirii pragului de 20% este 19 decembrie, zi caracterizată de o scădere accentuată a bursei bucureştene.

Cei doi antreprenori au realizat în ultimii doi ani mai multe achiziţii, de la pachete de acţiuni în companii energetice la clădiri de birouri. Dedeman a parafat în vara acestui an achiziţia proiectului The Bridge, în cea mai mare tranzacţie de birouri de pe piaţa locală, evaluată la 200 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Totodată, fraţii Pavăl au preluat 59% din acţiunile producătorului de cărămizi Cemacon Cluj, prin intermediul firmelor PIF Industrial şi Dedeman. De altfel, Dedeman a devenit principalul acţionar al Cemacon la finele anului trecut, după ce a cumpărat într-o singură tranzacţie un pachet de 13,4 milioane de acţiuni, ajungând de la 29% la 40,7% din capitalul producătorului român.

Nu în ultimul rând, cei doi antreprenori români deţin câte două pachete de circa 5%  din companiile energetice Electrica, Transelectrica şi Conpet. 

 

Conef şi-a vândut întregul pachet de acţiuni deţinut la Alro 

 

Vimetco N.V. şi Conef S.A. au derulat o ofertă de vânzare de tip plasament privat accelerat, a unui pachet de aproximativ 33,77% de acţiuni ALRO, informează un comunicat al companiei, din 19 decembrie a.c. „În urma acestei operaţiuni, Vimetco N.V. va deţine în continuare circa 54,19% din capitalul social al ALRO, iar Conef S.A. va disponibiliza întregul pachet de acţiuni pe care îl deţine în companie”, se arată în document.

Acesta precizează că acţionarul majoritar al ALRO, Vimetco N.V., a informat recent ALRO că a derulat, împreună cu acţionarul Conef S.A., o ofertă de vânzare de tip plasament privat accelerat, a unui pachet de acţiuni reprezentând un procent cumulat de aproximativ 33,77% din capitalul social al emitentului, adresată unor investitori instituţionali.

„Tranzacţiile sunt în curs de decontare şi după finalizarea lor, ALRO va informa investitorii şi publicul interesat cu privire la noua structură a acţionariatului, potrivit prevederilor legale. În urma acestei operatiuni, Conef S.A. va disponibiliza întregul pachet de acţiuni pe care îl deţine în ALRO, iar acţionarul majoritar Vimetco N.V. va deţine în continuare un pachet de circa 54,19% din capitalul social al emitentului ALRO.

ALRO consideră că tranzacţia realizată de către acţionarii săi va aduce beneficii pe termen mediu şi lung atât societăţii, cât şi investitorilor, prin îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii şi a vizibilităţii societăţii pe piaţa de capital”, se mai arată în comunicat.

 

ALRO exportă în UE, SUA şi Asia

 

Companiile care fac parte din Grupul ALRO, unul din cei mai mari producători şi procesatori de aluminiu din Europa, sunt: ALRO S.A. – producătorul de aluminiu primar si procesat, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extracţie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding  şi de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding – şi Bauxite Marketing Ltd – firmă de marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanţ de producţie integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO. 

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele ALRO sunt ţările din Uniunea Europeană, dar compania exportă şi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

 

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă