Inițiatorii acestui proiect, proveniți din PNL, semnalează că există o neconcordanță între normele „care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, şi cele care privesc repausul săptămânal, prin care se stabileşte durata maximă săptămânală a timpului de muncă”.
Întrucât Codul Muncii precizează că „durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână”, acest lucru înseamnă că un angajat poate lucra timp de șase zile pe săptămână (nu doar cinci), timp de opt ore pe zi, consideră inițiatorii acestui proiect de modificare a Codului Muncii.
Pentru cea de-a șasea zi pe care o va munci pe săptămână, angajatul ar urma să fie plătit suplimentar.
Expunerea de motive susține că acest proiect legislativ ține cont chiar de dorințele unor salariați care ar prefera să muncească mai mult de cinci zile pe săptămână, cât lucrează acum, cu condiția să fie plătiți mai mult decât în prezent.
Proiectul menționează că un salariat poate fi compensat financiar pentru munca depusă în cea de-a șasea zi din săptămână, fără ca timpul de lucru în această zi să depășească opt ore. Dacă acest proiect va fi aprobat, durata minimă obligatorie a timpului de repaus se va reduce la o singură zi pe săptămână.