Preţurile la producătorii din industrie au crescut în septembrie cu 3,06%

Preţurile producţiei industriale pe total - piaţa internă şi piaţa externă - au crescut cu 3,06% în septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în luna precedentă, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Share

Catinca Giosanu 0 comentarii

04.11.2019 - 11:44

În august, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 3,25%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în scădere faţă de avansul de 4,2% înregistrat în iulie.

În septembrie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 3,06%. Faţă de luna precedentă, preţurile producţiei industriale a crescut cu 0,1%.

În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cea mai mare creştere a preţurilor s-a înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,71%).

Pe marile grupe industriale, cel mai mare avans s-a înregistrat în industria bunurilor de uz curent (+4,27%).

Preţurile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

Comentarii